Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 20-12-2002 Persbericht district Heuvelrug, 09.45 uur

Verkeerscontrole

WIJK BIJ DUURSTEDE- Op de Zandweg werd donderdagmiddag een bromfietscontrole gehouden. In totaal werden 21 bromfietsen gecontroleerd en slechts 6 bromfietsen bleken hiervan in orde. In totaal werden 21 bekeuringen uitgeschreven voor; te groot vermogen, niet dragen van de helm of technisch niet in orde.

DOORN- Op de Dorpsstraat werd donderdagmiddag/avond een bromfietscontrole gehouden. In totaal werden hier 21 bromfietsen gecontroleerd en werden 19 bekeuringen uitgeschreven. In totaal werden 7 bekeuringem ingenomen voor technisch onderzoek. 6 (brom)( fietsers kregen een bekeuring omdat ze geen licht voerden.

Gordelproject Veenendaal met wedstrijd afgesloten

VEENENDAAL - Op 19 december 2002 om 14.00 uur vond op basisschool De Vuurvlinder de prijsuitreiking plaats van de kleurplaatwedstrijd Jij moet ook je gordel om. Tijdens de uitreiking werd ook bekend gemaakt wat het resultaat is geweest van een half jaar extra controles op het dragen van gordels en voorlichting daarover in de gemeente Veenendaal. De automobilisten en passagiers dragen vaker de gordel dan voorheen. De campagne is uitgevoerd door het Bureau Verkeer Onder Controle, het politiedistrict Heuvelrug, de gemeente Veenendaal en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid en had tot doel dat in Veenendaal meer mensen de autogordel gaan dragen, ook op de achterbank en ook de kinderen.

Bij de start van het project heeft een meting uitgewezen dat 68% van de inzittenden de gordel droeg. Nu, een half jaar en 12.593 gecontroleerde voertuigen en 1.371 bekeuringen later, blijkt uit een meting dat 76% van de inzittenden een gordel draagt. Met de toename van het draagpercentage van 8% is weliswaar de projectdoelstelling bereikt, maar toch willen de organiserende partijen natuurlijk dat alle inzittenden van autos in Veenendaal hun autogordel en/of een goed kinderbeveiligingsmiddel gaan gebruiken. Veenendaal is dus op de goede weg! Maar de politie blijft controles op het gebruik van autogordels uitvoeren om het draagpercentage te verhogen en daarmee het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.

De kleurplaatwedstrijd maakte deel uit van meerdere voorlichtingsactiviteiten rondom de intensieve controles in de buurt van onder andere de scholen. Zo deelden op 4 juni van dit jaar kinderen van basisschool De Schakel onder toeziend oog van de politie, folders uit aan passerende automobilisten. De ouders van alle basisschoolleerlingen zijn door een brief geïnformeerd over het belang van het dragen van autogordels en een goed kinderbeveiligingsmiddel. Met de kleurplaatwedstrijd is de aandacht nogmaals op het onderwerp gevestigd.

De autogordel is één van de vijf maatregelen die belangrijk zijn om verkeersveiligheid te vergroten. Zowel buiten als binnen de bebouwde kom gebeuren auto-ongelukken. De autogordel en/of een goed kinderbeveiligingsmiddel zijn dan ook heel belangrijk om letselongevallen bij aanrijdingen of plotseling remmen te voorkomen. De overlevingskans bij een verkeersongeval is 40% hoger bij het gebruik van de autogordel.

De kleurplaatwedstrijd is onder alle Veenendaalse basisscholen uitgeschreven. Uit de 471 inzendingen zijn in drie categorieën (onder-, midden- en bovenbouw) per categorie drie winnaars gekozen. Wethouder A. de Graaf (Verkeer) reikte de prijzen uit. De scholen die hebben meegedaan zijn: Johannes Calvijnschool, Engelenburgschool, Prinses Beatrixschool, Het Erf, De Burcht dependance, de Ceder, de Schakel, Patrimoniumschool, De Vuurvlinder, Rehobothschool en het Baken I en II.

Voor informatie over de winnaars kan contact worden opgenomen met communicatie-adviseur Politie District Heuvelrug.