European Commission

IP/02/1945

Brussel, 20 december 2002

Commissie geeft groen licht voor overname Duitse sanitairproducent Hansgrohe door Masco

De Europese Commissie heeft haar toestemming gegeven voor de acquisitie van de Duitse sanitairproducent Hansgrohe AG door de VS-producent van algemene consumptiegoederen Masco Corporation.

Masco en Hansgrohe produceren en verkopen beiden kranen en mengkranen, doucheaccessoires en systemen voor hydromassage in heel Europa. In de meeste Europese landen zullen de overlappende activiteiten voor deze producten echter een gecombineerd marktaandeel opleveren van ruim onder 15%.

De operatie versterkt alleen posities op de Deense markt voor de productie van kranen en mengkranen, en op de Nederlandse markt voor systemen voor hydromassage. De Commissie heeft echter vastgesteld dat in beide landen een aantal grote concurrenten zal blijven bestaan, waaronder ORAS, American Standard en Friedrich Grohe in Denemarken, en Riho en Vileroy & Bosch in Nederland.

Door deze operatie die op 21 november bij de Commissie werd aangemeld met het oog op goedkeuring, verwerft Masco de alleenzeggenschap over Hansgrohe door de verwerving van aandelen die al dan niet rechtstreeks in handen zijn van de familie en de nazaten van stichter Hans Grohe.

Masco is een Amerikaanse merkproducent en -distributeur van consumptiegoederen voor thuis en het gezin.