European Commission

IP/02/1947

Brussel, 20 december 2002

Commissie hecht goedkeuring aan overname van Associated Oil Packers door Cargill

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan het voornemen van de Noord-Amerikaanse onderneming Cargill Inc om de volledige zeggenschap over de Belgische verpakkingsonderneming van spijsoliën Associated Oil Packers bvba (AOP te verkrijgen). AOP is thans een gemeenschappelijke onderneming waarvan Cargill en het Belgische Vandemoortele n.v. elk voor de helft eigenaar zijn. De transactie zal de huidige concurrentiestructuur van de markt niet aanzienlijk wijzigen.

Cargill bekleedt een leiderspositie op de internationale markten in verschillende landbouwsectoren, zoals de handel in grondstoffen, de verwerking van granen, de productie van ruwe zaadolie en de raffinage van zaadolie.

De gemeenschappelijke onderneming AOP werd in 1998 gecreëerd door de samenvoeging van de Europese verpakkings- en marketingactiviteiten op het gebied van spijsoliën van Cargill en Vandemoortele (VDM). Volgens de huidige overeenkomst, die bij de Commissie ter goedkeuring werd aangemeld, zal Cargill de VDM-aandelen in AOP verwerven, en derhalve volledige zeggenschap over de onderneming krijgen.

De Commissie onderzocht in welke mate de volledige integratie van de upstream-activiteiten van Cargill op de markt van geraffineerd zaadolie en de activiteiten van AOP op het gebied van verpakte zaadoliën in de Benelux, Denemarken en Frankrijk tot concurrentieproblemen zou kunnen leiden. De Commissie concludeerde evenwel dat de omzetting van gemeenschappelijke in uitsluitende zeggenschap de huidige concurrentiestructuur van de markt niet aanzienlijk zal wijzigen, vooral omdat AOP nagenoeg al haar benodigde geraffineerde zaadolie bij Cargill betrekt.

De Commissie heeft derhalve besloten zich niet te verzetten tegen de aangemelde transactie.