AutoRai

20-12-2002

Honda robot krijgt nog meer menselijke trekjes

Honda Motor Co., Ltd. heeft onlangs een nieuwe versie gepresenteerd van de intelligente mensachtige (humanoid) robot ASIMO. De robot is nu in staat mensen en hun gebaren te herkennen en daarop te reageren. Daarmee is ASIMOs vermogen tot interactie aanzienlijk toegenomen; zo kan ASIMO naderende personen groeten, ze volgen, zich bewegen in de richting die hem wordt aangegeven, en zelfs gezichten herkennen en de juiste naam bij het gezicht noemen.

Met behulp van computernetwerken zoals internet kan ASIMO informatie verstrekken terwijl hij in de tussentijd bijvoorbeeld receptiewerk doet. ASIMO is s werelds eerste humanoid robot met dit niveau van intelligentie en capaciteiten. Vanaf januari 2003 wil Honda deze nieuwe uitvoering van ASIMO verhuren aan publieke instellingen en bedrijven.

De belangrijkste kenmerken van de nieuwste ASIMO liggen dus vooral op communicatiegebied. Nieuw ontwikkelde herkenningstechnologie maakt herkenning van bewegende objecten mogelijk, maar ook herkenning van mensen en hun bewegingen, herkenning van omgeving, geluid en gezichten. Verder is terreinwinst geboekt voor wat betreft netwerkintegratie: ASIMO kan in verbinding staan met het computernetwerk van de gebruiker en zelf verbinding leggen met internet.

Herkenning van bewegende objecten
Dankzij speciale herkenningstechnologie is ASIMO in staat bewegende objecten en personen te herkennen. Hiervoor gebruikt hij visuele informatie die wordt opgenomen door een camera die in zijn hoofd is gemonteerd, waarmee hij richting en afstand van het object kan inschatten. Met behulp van dezelfde camera kan ASIMO de bewegingen van mensen registreren en herkennen. Ook kan hij mensen volgen en een persoon die hem nadert groeten.

Op basis van zijn visuele informatie kan ASIMO de positie en beweging interpreteren. Ook van bijvoorbeeld een hand, waardoor hij bepaalde gebaren herkent. Hierdoor kan ASIMO niet alleen reageren op gesproken commandos, maar ook op de bewegingen van mensen. Zo kan ASIMO een aangewezen locatie herkennen en zichzelf ernaartoe verplaatsen, iemand de hand schudden wanneer hem die wordt toegestoken en terugzwaaien naar iemand die naar hem zwaait.

Herkenning van omgeving en geluiden
ASIMO is in staat zich aan te passen aan zijn directe omgeving. Hij herkent de positie van obstakels en personen en kan ze ontwijken om een botsing te voorkomen, ook wanneer ze plotseling op zijn pad verschijnen. Ook kan hij onderscheid maken tussen bewegende en stilstaande obstakels. Verder is ASIMOs vermogen tot geluidsherkenning en duiding van de geluidsbron verbeterd en kan hij het onderscheid maken tussen stemmen en andere geluiden. Wanneer ASIMO zijn naam hoort, herkent hij die en draait hij in de richting van het geluid. Hij kan de spreker in het gezicht kijken en reageren. Ten slotte kan hij plotselinge, ongewone geluiden herkennen (bijvoorbeeld een vallend object of een botsing) en zich wenden in de richting van het geluid.

Gezichtsherkenning
ASIMO kan gezichten herkennen, ook wanneer hijzelf of de persoon in kwestie in beweging is. Hij herkent de gezichten van personen die hij eerder heeft geregistreerd en kan ze bij naam aanspreken, tot ongeveer tien verschillende personen.

Netwerkintegratie en internet
Door verregaande integratie in het computernetwerk van de gebruiker kan ASIMO bepaalde handelingen uitvoeren op basis van bijvoorbeeld de klantendatabase van de gebruiker. Hij kan bezoekers begroeten, personeel informeren over de aankomst van de bezoeker door berichten en fotos van het gezicht van de bezoeker door te sturen. Verder kan hij bezoekers begeleiden naar een vastgestelde locatie. Doordat ASIMO zich in verbinding kan stellen met internet, kan hij ook functioneren als verstrekker van nieuwsupdates en weerberichten en is hij in staat om vragen te beantwoorden met behulp van internet.