Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Beschuldigingen (ex) VROM-ambtenaren ongegrond (20-12-2002)


Het ministerie van VROM acht de beschuldigingen geuit door de heer Terlingen tijdens zijn verhoor voor de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid aan het adres van vier (oud) VROM-medewerkers ongegrond. Volgens de heer Terlingen, oud vice-voorzitter van de werkgeversorganisatie in de bouw, het AVBB, zouden de ambtenaren tussen 1976 en 1986 informatie hebben gelekt naar bouwondernemers tijdens informele bijeenkomsten in het etablissement "De Molen".

Demissionair minister Kamp heeft in september naar aanleiding van deze verklaring een gesprek gehad met de heer Terlingen, waarin deze zijn uitspraken heeft genuanceerd. Daarnaast heeft de Inlichtingen en Opsporingsdienst van VROM een onderzoek gedaan naar de verklaring. Uit het onderzoek is gebleken dat de uitspraken van de heer Terlingen op geen enkele manier kunnen worden gestaafd door anderen dan hemzelf, noch geschraagd door enig feitenmateriaal. VROM kan dan ook geen andere conclusie trekken dan dat de door Terlingen genoemde feiten in zijn verhoor niet in verband te brengen zijn met de namen die hij heeft genoemd.

Een rapport van het onderzoek en een verslag van het gesprek zijn in oktober naar de parlementaire enquêtecommissie gestuurd. De enquêtecommissie heeft in haar eindrapport geen oordeel uitgesproken over het waarheidsgehalte van de door de heer Terlingen gedane aantijgingen, maar deze ook niet in het rapport betrokken. De voorzitter van de commissie heeft in een verklaring aangegeven "geen enkele grond te hebben te geloven wat Terlingen over de ambtenaren heeft gezegd." Van een klassiek meineed-geval is echter geen sprake. "Hij heeft niet bewust zitten liegen, daarom spannen we op dit moment geen procedure tegen hem aan."

Deze week heeft de Secretaris Generaal van VROM een gesprek over de kwestie gehad met de door Terlingen beschuldigde personen, de heren Van Baarsel, Van der Jagt en De Reus. Tijdens dit gesprek zijn bovengenoemde bevindingen gewisseld.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10087&site=persbericht )