Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) Persbericht 20-12-2002

Duurzamer tuinscherm ontwikkeld

Het ministerie van VROM is voornemens om metaalhoudende verduurzamingsmiddelen voor tuinhout te verbieden. Om dit verbod voor te zijn hebben leveranciers en detaillisten van tuinhout gezamenlijk onderzocht welke alternatieven voor deze verduurzamingsmiddelen ontwikkeld kunnen worden. Het onderzoek was drieledig: bij de consumenten is onderzocht welke eisen men stelt aan tuinschermen en vlonders, er zijn technische eisen en aanbevelingen opgesteld voor duurzaam tuinhout en er zijn enkele prototypen ontwikkeld. De samenwerkende partijen in het project waren vanuit de detaillisten de VWDHZ, de NVT en het HBD, vanuit de leveranciers de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen en vanuit de overheid het ministerie van VROM. De uitvoering van het onderzoek was in handen van het Centrum Hout, Ingenieursbureau Boorsma en het EIM.

De resultaten
De Nederlandse consumenten besteedden in 2000 circa 80 miljoen aan tuinhout, zij kocht vooral tuinschermen en vlonders. De consument kiest voor hout omdat het een mooi en natuurlijk materiaal is maar ook omdat weinig alternatieven beschikbaar zijn. Consumenten hebben verschillende ideeën van de gewenste levensduur: de ene groep verwacht dat hun tuinhout 6 à 10 jaar mee kan gaan, de andere groep vindt dat het tuinscherm tientallen jaren mee moet gaan.

Ontwikkeling
Bij het opstellen van de technische eisen voor duurzaam tuinhout is een aantal verbeteringen in het ontwerp van tuinschermen voorgesteld. Allereerst is een andere paalhouder ontwikkeld waarbij de houten palen minder in contact komen met vocht en vuil. Ten tweede zijn planken gemaakt met een goed afwaterend profiel zodat regen zo snel mogelijk afgevoerd wordt. Als laatste is gekeken naar een zorgvuldiger manier van afwerking op bevestigingspunten om ook daar ophoping van vocht en vuil te voorkomen. Bovendien is gekeken welke typen hout het beste toegepast kunnen worden. Vanuit de technische eisen is een aantal prototypen gebouwd.

Vervolg
De resultaten zijn gepresenteerd aan de leveranciers van tuinhout. Zij zullen naar verwachting onderdelen van de resultaten (zoals de paalhouder en het afwaterend profiel) overnemen in hun assortiment. Daarnaast worden de resultaten gebruikt in de gesprekken met het ministerie van VROM over de alternatieven voor duurzaam tuinhout.

Voor meer informatie
De heer S. Veenstra
Secretaris VWDHZ
T (070) 444 25 87