Gemeente Voorschoten

Persberichten - Gemeentelijke leges in 2003
Uitgebracht op: vrijdag 20 december 2002

De gemeenteraad heeft de legesverordening vastgesteld en daarmee de tarieven voor gemeentelijke producten en diensten voor 2003. Uit onderzoek is gebleken dat de leges van de gemeente Voorschoten niet meer kostendekkend zijn. In het voorjaar van 2003 staat een 'financiële doorkijk' op de agenda. Dit is een onderzoek waarbij de financiën van de gemeente uitgebreid doorgelicht worden. Vooruitlopend op de maatregelen die hieruit voort zullen vloeien en de wijzigingen in de woningwet zijn de tarieven voor bouwvergunningen opgetrokken tot kostprijsniveau. De overige tarieven zijn verhoogd met de inflatiecorrectie.

De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op het hoofdstuk over bouwvergunningen. Een aantal tarieven wijzigt in verband met de nieuwe woningwet, die per 1 januari 2003 ingaat. Daarnaast zijn de tarieven voor bouwvergunningen beter afgestemd op de kosten die de gemeente ervoor maakt.

Bouwvergunningen
Bij de beoordeling van de tarieven voor bouwvergunningen is rekening gehouden met de kosten die gemaakt worden om een vergunning op te stellen. Sommige kosten werden niet goed doorberekend, waardoor er niet voldoende dekking was. Dit was bijvoorbeeld het geval bij bouwplannen die buiten het bestemmingsplan vallen. De leges voor deze bouwplannen zijn nu beter afgestemd op de werkelijk gemaakte kosten. Veel kleine verbouwingen zijn vanaf 1 januari vergunningvrij en hoeven dus niet meer gemeld te worden. De tarieven voor kleine verbouwingen waarbij wel een vergunning nodig is daarentegen vallen hoger uit dan voorheen.
De tarieven voor grote bouwwerken en nieuwbouwprojecten zijn verlaagd. Ook dit vloeit voort uit het gelijk trekken van kosten en leges. Alle wijzigingen in de woningwet zijn beschreven in folders van het ministerie van VROM, die te verkrijgen zijn bij het gemeentehuis. Ook kunt u de website www.vrom.nl/woningwet raadplegen.

Leges burgerzaken
Met ingang van 1 januari 2003 gaan ook de leges voor de diverse documenten van de afdeling Burgerzaken omhoog. Deze worden jaarlijks aangepast met een inflatiepercentage. De leges voor een paspoort zijn verhoogd van 33,30 naar 35,55. Een Nederlandse identiteitskaart kost nu 28,70 (was: 26,70). Ook een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie personen (GBA) gaat van 4,00 naar 4,15.

Overigens blijkt uit vergelijkend onderzoek door de Kamer van Koophandel in Rotterdam dat het legesniveau in Voorschoten afgezet tegen andere gemeenten laag is.


- einde bericht -