Het Nationaal Archief


Stichting Actueel Verleden opgericht
Den Haag, 18 december 2002
Het Nationaal Archief is een van de initiatiefnemers van de nieuwe stichting Actueel Verleden. De stichting wil de Nederlandse geschiedenis onder de aandacht brengen van het grote publiek. Ze presenteert historische achtergronden van actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Daarbij maakt de stichting gebruik van collecties en expertise uit verschillende instellingen. Andere initiatiefnemers en oprichters zijn de Koninklijke Bibliotheek, het Rijksmuseum, het Letterkundig Museum, het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en het Centraal Bureau voor Genealogie. Het Ministerie van OCenW ondersteunt de activiteiten in de 2-jarige pilotfase van de nieuwe stichting met 600.000 euro.

Heden-verleden
Uitgangspunt voor de stichting Actueel Verleden is dat kennis over het verleden bijdraagt aan een beter begrip van het heden. De stichting richt zich op thema's als integratie, culturele identiteit en democratie. Omdat de historische kennis over dergelijke thema's is verspreid over een groot aantal instellingen en collecties, werkt de stichting samen met archieven, musea en bibliotheken, wetenschappelijke en maatschappelijke instellingen. De stichting krijgt geen eigen collectie, maar maakt gebruik van bestaande faciliteiten en expertise.

Ontmoetingsplaats
De stichting wil een "Boulevard van het Actuele Verleden" realiseren waar mensen de geschiedenis kunnen beleven, bediscussiëren en bestuderen. Een plaats waar educatie en presentatie hand in hand gaan met amusement en ontspanning. Actueel Verleden gaat werken met interactieve presentaties via internet, met digitale discussiefora en communities, radio en televisie, rondreizende exposities, lespakketten, studiebijeenkomsten en symposia.

Digitale toegang
Actueel Verleden biedt ook digitale toegang tot de collecties van bibliotheken, archieven, musea en andere instellingen. In de Boulevard van het Actuele Verleden staat het verhaal centraal. Het verhaal bepaalt welke presentatievorm wordt gekozen en welke objecten, documenten, beeld- en geluidsfragmenten nodig zijn. De stichting Actueel Verleden is een netwerkorganisatie die telkens die bronnen aanboort die op dat moment nodig zijn. Actueel Verleden richt zich met name op het onderwijs, binnen- en buitenlands toerisme en nieuwe Nederlanders.

Redactie
De nieuwe stichting heeft geen wetenschappelijke staf, maar werkt met een redactie die de programmering verzorgt. Actueel Verleden zal de komende 2 jaar kijken of de concepten aanslaan bij het publiek. Het bureau van de stichting is gehuisvest in het gebouw van het Nationaal Archief in Den Haag.

Meer informatie
Contactpersoon voor vragen over de stichting Actueel Verleden is Chris Groeneveld, zakelijk directeur. Hij is bereikbaar via Chris.Groeneveld@kb.nl en via Nationaal Archief, Postbus 90520, 2509 LM Den Haag.