Cap Gemini Ernst & Young



Utrecht, 19 december 2002
Wederom StemBox Cap Gemini Ernst & Young in de lucht
---

Cap Gemini Ernst & Young (CGE&Y) lanceert voor de tweede keer dit jaar de StemBox, een intelligente internetapplicatie die de gebruiker stemadvies geeft voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 januari 2003. Nu al wordt deze stemadviespagina door politieke partijen beschreven als compleet, actueel en onderscheidend. De Stembox was de eerste Nederlandse stemadviseur op het web. Bij de verkiezingen in 1998 werd zij al genoemd als het meest uitgebreide en meest geraadpleegde stemadviesprogramma.

De kiezer krijgt de mogelijkheid om aan te geven welk belang hij of zij hecht aan de thema's van de verschillende partijprogramma's. Deze onderwerpen worden in statistieken bijgehouden en zijn direct op te vragen, zodat er een overzicht ontstaat van wat Nederlandse kiezers als belangrijke onderwerpen beschouwen. Daarnaast wordt bijgehouden hoeveel stemadviezen aan welke partijen er worden gegeven. Onderscheidend van andere stemadviesprogramma's is, dat in plaats van vooraf bepaalde stellingen die met ja of nee beantwoord kunnen worden, er in deze stembox vragen worden gesteld die middels uit de partijprogramma's afkomstige stellingen kunnen worden beantwoord. Deze genuanceerde werkwijze levert een kwalitatief beter advies op.

De vragen zijn gebaseerd op de partijprogramma's van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Leefbaar Nederland, LPF, PvdA, SGP, SP en VVD. Indien andere partijen, die hoog scoren in de peilingen, partijprogramma's leveren, worden deze eveneens toegevoegd. Ook actuele wijzigingen in de partijprogramma's worden meegenomen. Er kan gekozen worden uit 13 onderwerpen: economie; onderwijs; inkomen en werk; veiligheidsbeleid; gezondheidszorg; sociale zekerheid; vreemdelingenzaken; defensie en buitenlandbeleid; kunst, cultuur, media en sport; mobiliteit; natuur; landbouw en milieu; openbaar bestuur en ethische kwesties.

Doordat de ontwerpers een grondige bestudering van de diverse partijprogramma's hebben gemaakt, is de StemBox in staat om in een kwartiertje een gedegen stemadvies te geven aan de (zwevende) kiezer.

U kunt de StemBox vinden op www.stembox.nl.

Over Cap Gemini Ernst & Young

Cap Gemini Ernst & Young is één van de grootste management- en IT-adviesorganisaties ter wereld. De onderneming is op wereldwijde schaal actief in managementconsulting en IT-dienstverlening, systeemintegratie, technologieontwikkeling, ontwerp en outsourcing. Met deze activiteiten helpt de onderneming in de nieuwe economie bedrijven voortdurend nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen. De organisatie heeft wereldwijd ongeveer 55.000 medewerkers in dienst en realiseert een omzet van 8,4 miljard euro (in 2001). Meer informatie over specifieke dienstverlening, kantoren en research is beschikbaar op www.nl.cgey.com.

Nanne van Nunen, woordvoerder
030 689 69 13, Mobiel: 06 12 99 37 29
nanne.van.nunen@cgey.nl