Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

Spelregels voor feestelijke en veilige jaarwisseling:

'Vriendelijk als het kan, streng als het moet'

Publicatiedatum: 20 december 2002

Er kan heel veel in Leiden tijdens de jaarwisseling, maar er zijn ook grenzen. Wie dat wil, kan bijvoorbeeld rustig een torenhoog vreugdevuur ontsteken. Maar uitsluitend in de containerbakken die de gemeente daarvoor in de stad neerzet. Gebeurt dat niet, dan treedt de politie stevig op, waarschuwt wethouder Alexander Geertsema. "Want het is niet de bedoeling dat een paar mensen het vergallen voor de rest."

Alexander Geertsema Hoe de ideale viering van oud en nieuw eruit ziet, daarover hoeft de wethouder van Veiligheid niet lang na te denken. "Dan zie ik een oergezellig feest voor me, waarbij iedereen zich vrolijk op straat begeeft zonder dat er doden of gewonden vallen. Er gaan geen huizen of auto's in de fik, kerstboombrandjes blijven beperkt tot die plekken die wij daarvoor hebben aangewezen, niemand haalt het in zijn hoofd om met alcohol op achter het stuur te kruipen en er vinden geen ordeverstoringen en vernielingen plaats. Politie, ambulance en brandweer kunnen bovendien rustig thuis blijven, want iedereen houdt zich keurig aan de spelregels. En omdat burgers na afloop allemaal nijver hun vuurwerkresten opruimen, kunnen de veegwagens van de dienst Milieu en Beheer op 1 januari werkloos in de garage blijven."

Om het droomscenario compleet te maken, schetst hij ook nog een ideaalbeeld van de dagen voorafgaand aan de feestnacht. Over hoe de politie geen kostbare energie hoeft te steken in speurwerk naar illegaal vuurwerk omdat niemand een boete van 52 euro wil riskeren, en hoe de politie om diezelfde reden geen enkele Leidenaar betrapt met meer dan tien kilo vuurwerk in huis. "Iedereen steekt tenslotte pas rotjes af op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur, en om twee uur na middernacht spatten de allerlaatste vuurpijlen uiteen boven een donkere Leidse winterhemel. Daarna wordt het gaandeweg rustiger in de stad."

Containers op zand

Helaas berusten deze `beelden' niet op de werkelijkheid. Dat realiseert de Leidse wethouder Geertsema zich ook. Daarom heeft de gemeente samen met de politie, de ambulancedienst en de brandweer een pakket maatregelen bedacht om het feest in vrolijke en veilige banen te leiden. Zo haalt de dienst Milieu en Beheer in de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling vuilnis, papiercontainers en brandbaar materiaal al zo veel mogelijk op. "Om de kat niet op het spek te binden", legt Geertsema uit. "Want dat feestvierders juist deze nacht graag iets in de fik steken, dat is een gegeven. Dat heb ik zelf in een grijs verleden meerdere keren meegemaakt, toen ik vrijwilliger was bij de brandweer van Wassenaar. Maar het moet wel leuk blijven. Daarom hebben we faciliteiten geregeld waar dat op verantwoorde wijze kan, in containers op een zandlaag bijvoorbeeld. Zodat er geen schade aan openbare eigendommen wordt aangericht en dat het verkeer daar geen hinder van ondervindt." Gaan feestvierders vervolgens alsnog over de schreef, dan treedt de politie stevig op. "Vreugdevuren op andere plekken worden niet getolereerd."

Vuurwerk

Een vriendelijk beeld van vuurwerk bij de Zijlpoort. Wethouder Alexander Geertsema hoopt op een rustige jaarwisseling. foto Peter Schipper

Excessen tegengaan

Vandalisme is een ander negatief bijverschijnsel van oud en nieuw. Geen jaarwisseling of er is wel ergens glasgerinkel te horen. "Jammer", vindt Geertsema. "Personen die telefooncellen kapotslaan, bushokjes slopen of ruiten ingooien realiseren zich niet hoeveel het kost om al die schade weer te herstellen. Pure verkwisting van belastinggeld. Indirect krijgen we met z'n allen de rekening gepresenteerd."

Waar dat kan, wordt de schade veroorzaakt door vernieling, vuurwerk of brand direct op de `plegers' verhaald. `Vriendelijk als het kan, streng als het moet' is daarbij het motto van Politie Hollands Midden. "Helemaal uitsluiten kun je dit soort problemen nooit", zegt Geertsema. "Maar we kunnen er met z'n allen wel van alles aan doen om excessen tegen te gaan."

Rustige oudejaarsnacht

Hoe goed de gemeente en de verschillende hulpdiensten alles ook op orde hebben, er wordt ook een positieve bijdrage verwacht van de feestvierders in de stad. "Ik ga ervan uit dat mensen gezond verstand hebben en weten wat wel en wat niet kan", stelt Geertsema. "We willen echt niet alles verbieden en geven ruimte om er een plezierig feest van te maken. Maar die ruimte wordt wel begrensd. Niemand vindt het immers leuk om vuurpijlen langs zijn kuiten te voelen schieten als hij buiten staat om de buren een gelukkig nieuwjaar te wensen. Dit is een stad met 117.000 inwoners. En er staat echt niet achter elke burger iemand om te controleren of hij oud en nieuw op correcte wijze viert."

Geertsema rekent zelf op een rustige oudejaarsnacht. Waarnemend burgemeester Wolter Lemstra heeft namelijk `piketdienst' dus de wethouder kan met zijn kinderen vanaf de bovenverdieping van zijn woning, `met een glas champagne in de hand', op zijn gemakje naar het vuurwerk boven Leiden Zuidwest kijken. "Als ik vervolgens op 1 januari kan zeggen: Het was een rustige viering met hier en daar een kleine uitschieter, dan ben ik dik tevreden."

Deze pagina is gewijzigd op 19-12-2002