Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

Teleurstelling en verbijstering bij College & Raad

Procedure burgemeestersbenoeming moet opnieuw

Publicatiedatum: 20 december 2002

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft afgelopen woensdag 18 december laten weten dat de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester voor Leiden opnieuw moet worden gevoerd.

Zowel de gemeenteraad als het college van Burgemeester en Wethouders hebben met verbijstering en teleurstelling op de gang van zaken gereageerd. Hun verklaringen staan hieronder afgedrukt.

Omdat er nu een nieuwe procedure komt zal de gemeenteraad opnieuw besluiten moeten nemen over de tekst van de profielschets, over de samenstelling van de vertrouwenscommissie en over het houden van een burgemeestersreferendum.

College: teleurgesteld

Burgemeester en wethouders van Leiden hebben met grote teleurstelling kennis genomen van het abrupt afbreken van de benoemingsprocedure voor burgemeester van Leiden. In de besloten bijeenkomst van de gemeenteraad op 18 december 2002 zijn ook B&W geïnformeerd over het standpunt van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dat hij heden aan de fractievoorzitters uit de Leidse gemeenteraad heeft medegedeeld.

Het college betreurt het dat de minister van BZK is teruggekomen op het door hem op 20 november jongstleden eerder ingenomen, positieve standpunt met betrekking tot de door de vertrouwenscommissie gevolgde werkwijze, die in nauw overleg met en met volle instemming van de Commissaris van de Koningin heeft plaatsgevonden.

Het college is van mening dat de vertrouwenscommissie haar taak met de grootst mogelijke zorgvuldigheid heeft vervuld.

Door de gang van zaken zijn diverse belangen en personen geschaad. In de eerste plaats betreft dat de kandidaat, de heer H.H.M. Groen. In de tweede plaats raakt het de vertrouwenscommissie, gesteund door de voltallige gemeenteraad. En tot slot is de gemeente Leiden ernstig benadeeld.

Burgemeester en wethouders van Leiden,

prof. dr. W. Lemstra (waarnemend burgemeester), dr. R. Hillebrand (loco-burgemeester), drs. R.A.M. van der Sande (wethouder), drs. M. Rabbae (wethouder), drs. A. Pechtold (wethouder), drs. H. Buijing (wethouder), A.C. Geertsema (wethouder), mr. drs. P.I.M. van den Wijngaart (secretaris)

Gemeenteraad: verbijsterd

De Raad van de gemeente Leiden heeft op 18 december 2002 met verbijstering kennis genomen van het verslag van de fractievoorzitters naar aanleiding van hun bezoek aan de Minister van BZK diezelfde middag.

In dit gesprek heeft de minister duidelijk gemaakt om formele redenen geen voordracht te doen voor de benoeming van de door de Raad van Leiden unaniem aanbevolen kandidaat.

De Raad betreurt ten zeerste de opstelling van de Minister in deze temeer gezien het feit dat de Minister de Vertrouwenscommissie op 20 november 2002 heeft uitgenodigd voor een gesprek met hem en de Commissaris van de Koningin. In dit gesprek gaf hij aan dat voor wat hem betreft de ingezette procedure moest worden afgemaakt. Voorts maakte hij kenbaar dat er geen praktische belemmeringen zouden zijn indien de Vertrouwenscommissie met een enkelvoudige aanbeveling zou komen.

Zou de Minister in het gesprek van 20 november 2002 zijn huidige standpunt hebben gegeven, dan zou de commissie vanzelfsprekend geen voorstel voor aanbeveling aan de Raad hebben voorgelegd.

De Raad is van mening dat door de opstelling van de Minister ernstig schade is toegebracht aan de leden van de Vertrouwenscommissie en de Gemeenteraad, aan de stad Leiden en in het bijzonder aan de aanbevolen kandidaat.

Afschrift van deze verklaring zal worden gezonden naar de leden van de Tweede Kamer.

Deze pagina is gewijzigd op 19-12-2002