Stadsdeel Zeeburg

Grote behoefte aan jachthavens

Het stadsdeelbestuur van Zeeburg ontwikkelt plannen voor twee jachthavens in het Oostelijk Havengebied (OHG). De gemeente Amsterdam wil namelijk het water optimaal benutten voor recreatieve doeleinden. Zeeburg heeft als locaties de Entrepothaven en het Spoorwegbassin op het oog. Het Spoorwegbassin is reeds als jachthaven opgenomen in het bestemmingsplan Borneo-Sporenburg. Voor de Entrepothaven moet nog een bestemmingsplan worden gemaakt. Zeeburg heeft de werkelijke behoefte aan ligplekken in jachthavens laten peilen door het Amsterdamse onderzoeksbureau O+S.

Enquête
In november werden 573 mensen in het OHG steekproefsgewijs telefonisch geënquêteerd. Uit dit onderzoek blijkt dat bijna 20 procent van de bewoners een boot heeft, zoals een motorboot, zeiljacht, roeiboot of een sloep. Bijna eenderde van de respondenten geeft te kennen in de toekomst een boot te willen kopen. Rekening houdend met bijna 7.000 huishoudens in het OHG komt het aantal bewoners met een boot in het gebied op ruim 1.300. Daarnaast zijn ruim 2.000 huishoudens van plan in de toekomst een boot te kopen.

"De behoefte aan ligplekken is enorm groot, lees ik in het onderzoeksrapport", zegt stadsdeelwethouder Tjeerd Herrema van Ruimtelijke Ontwikkeling. "Gezien de beperkte capaciteit van het Spoorwegbassin en de Entrepothaven, kunnen helaas niet alle 2.000 boten een ligplek krijgen in de twee jachthavens die we zouden willen realiseren."

Van de huidige en toekomstige booteigenaren willen 2.170 (62 procent) een jachthaven in het OHG. Van de huidige bootbezitters willen ruim 760 (52 procent) een jachthaven in het OHG. De overigen willen hun boot liever aan een kade in het OHG of in een jachthaven elders leggen.

Van de bootbezitters die een jachthaven in het OHG willen, wenst 1 op de 6 een jachthaven met voorzieningen, zoals elektrapunten, wateraftap, sanitaire voorzieningen, winkel voor scheepsbenodigdheden, reparatiewerf, fietsenstalling en horeca. Ruim 30 procent van de booteigenaren wil een jachthaven zonder voorzieningen. Ongeveer tweederde van de bootbezitters die behoefte heeft aan een jachthaven, geeft aan bereid te zijn een reëel bedrag aan liggeld te betalen. Voor een jachthaven met voorzieningen is dat gemiddeld 525 euro en voor een jachthaven zonder voorzieningen gemiddeld 270 euro per jaar.

Participatiegroep
De enquêtegegevens zijn verder van belang voor de ideevorming in de participatiegroep die bestaat uit bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden uit het OHG. Deze groep werd in november ingesteld in het kader van het project Th. K. van Lohuizenlaan en jachthavens. De te inventariseren wensen en ideeën uit de participatiegroep worden in het voorjaar als advies aangeboden aan het stadsdeelbestuur van Zeeburg. Voor de zomervakantie zal het stadsdeelbestuur een besluit nemen over de planontwikkeling voor het plangebied Van Lohuizenlaan, Entrepothaven en Spoorwegbassin.

Een haalbaarheidsonderzoek zal verder moeten uitwijzen of de realisatie van jachthavens in het Spoorwegbassin en de Entrepothaven tot de mogelijkheden behoort. Als de aanleg van een jachthaven in het Spoorwegbassin haalbaar blijkt, dan kan die waarschijnlijk in 2004 in gebruik genomen worden.