Politie Twente


Persberichten Politie Twente van 20 december 2002


Zuid-Twente

Aanhoudingen in oplichtingszaken
02-060514
Diverse plaatsen in Nederland
Tussen april 2002 en oktober 2002
Naar aanleiding van een aangifte van een Enschedees bedrijf begin augustus van dit jaar, in verband met het leveren van en het daarna niet betalen van een vorkheftruck, werd een onderzoek gestart.Uit dit onderzoek kwam vast te staan dat twee Enschedeers, een 30 jr. man en een 39 jr. vrouw, die overigens alleen een zakelijke relatie hadden, in de periode april 2002 tot oktober 2002, zich schuldig hadden gemaakt aan oplichting cq flessentrekkerij. Op grote schaal werden goederen gekocht en niet betaald. In sommige gevallen werden de goederen gehaald en in anderen gevallen werden ze bezorgd op een adres in Enschede, waar een deel van een groot pand was gehuurd.De waarde van de geleverde goederen is inmiddels opgelopen tot ruim ¤ 100.000 euro.Naast de vorkheftruck van het bedrijf uit Enschede, werd een Almeloos bedrijf opgelicht met de levering van ruim 12.000 theedoeken en keukendoeken, bedrijven uit Rotterdam en Nieuwegein voor de levering van o.a. lederen tassen en portemonnees, bedrijven uit Borculo, Borne, Enschede en Oldenzaal voor de levering voor grote partijen hout. De 30 jr. man kan worden aangemerkt als intellectuele dader die het geheel heeft opgezet, hij zit dan ook nog vast. De 39 jr. vrouw is ondertussen weer op vrije voeten gesteld. Naast deze twee zijn gedurende het onderzoek twee anderen, Enschedeers van 40 en 61 jaar aangehouden. Zij zijn gehoord in verband met heling van goederen.Het onderzoek gaat nog door.


Rijden onder invloed
02-102723
Enschede, Kuipersdijk
Vrijdag 20 december, omstreeks 02.20 uur
Het rijgedrag van een 42 jr. automobilist uit Beuningen, viel op. Hij negeerde het stopteken van de politie en op de Kuipersdijk kon hij tot stoppen worden gedwongen. Hier bleek de oorzaak van zijn rijgedrag, alcoholgebruik. Hij werd aangehouden en de ademanalyse wees 1.98 promille uit. Zij rijbewijs is ingevorderd en pv wordt opgemaakt.


Aanhoudingen na "proletarisch" winkelen
02-102646
Enschede, de Heurne
Donderdag 19 december, omstreeks 20.25 uur
Bij een schoenenzaak aan de Heurne in Enschede werden een viertal personen betrapt bij het wegnemen van laarzen en schoenen, zonder deze te betalen. De vier, vrouwen van 17 en 18 uit Enschede, en van 22 jr. uit Zeist en Almere werden aangehouden en meegenomen naar het bureau. In een grote tas die de vier bij zich hadden werden diverse goederen, kleding, aangetroffen met de prijskaartjes er nog aan bevestigd. Deze goederen zijn vermoedelijk ook van diefstal afkomstig. De vier zijn in verzekering gesteld en opgesloten. Een onderzoek wordt ingesteld.


Waarschuwing voor oplichtingspraktijken
02-102282
Enschede, Wijk Stokhorst
Afgelopen weken
Bij de wijkagent van de wijk de Stokhorst in Enschede, kwamen signalen binnen dat o.a. in het winkelcentrum van Stokhorst, door een man getracht was advertenties te verkopen. Deze advertenties zouden dan in een krantje worden geplaatst, dat zou worden uitgegeven ten behoeve van de jeugd in de wijken, Hogeland, Velve-Lindenhof en Wooldrik. In twee gevallen is daadwerkelijk betaald. Echter een advertentie is nooit geplaatst, laat staan dat er een dergelijk krantje wordt uitgegeven. De man die de werving doet is een grote man met een fors postuur, keurig gekleed en hij sprak met een Twents accent. Voor de advertenties moet ¤ 25 worden betaald. De politie raad dus aan, hier niet op in te gaan.


Aanhoudingen na uitlokken vechtpartijtjes
02-102713
Enschede, Binnenstad
Nacht van donderdag op vrijdag
Een drietal, twee mannen en een vrouw, werden omstreeks 00.55 uur aangehouden in de Noorderhagen in Enschede. Het werd bekend dat de drie zich vanaf ongeveer 23 uur zeer agressief hadden gedragen en steeds hadden geprobeerd vechtpartijtjes uit te lokken. Diverse mensen werden hiertoe uitgedaagd. In een (1) geval is het in ieder geval tot een vechtpartij gekomen. Aangehouden en opgesloten werden een 31 jr. Enschedeer en een man en een vrouw, waarvan bij "het ter perse gaan" van dit bericht de identiteit nog niet officieel bekend zijn. Het vermoeden bestaat dat het gaat om een 26 jr. man en een 20 jr. vrouw, ook beiden uit Enschede.De twee mannen zullen in ieder geval ter zake openlijke geweldpleging in verzekering worden gesteld.


Brand in kelder van flat, brandstichting?
02-102597
Enschede, Schiestraat
Donderdag 19 december, omstreeks 17.20 uur
Werd brand gemeld in een berging / kelder van een flat aan de Schiestraat in Enschede. Bij komst brandweer en politie stond de berging in brand. De bewoners van het flatgebouw zijn uit voorzorg uit hun woningen gehaald, maar konden na het blussen van de brand in de berging weer naar hun woningen terug. Het vermoeden bestaat dat de brand is gesticht door middel van vuurwerk. Hoe groot de schade is, is nog niet bekend.


Midden en Noordoost- Twente:

Rijden onder invloed
02-102566
Tubbergen, Uelserweg
Donderdag 19 december omstreeks 16.50 uur
Het rijgedrag van een 59 jr. automobilist uit Tubbergen viel op. Hij had bijna de hele weg nodig. De bestuurder werd tot stoppen gedwongen en overmatig alcoholgebruik bleek. Hij wilde niet uit de auto komen en is er toen door de politiemensen met zachte drang uitgehaald. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau, waar de ademanalyse 1.95 promille uitwees. Zijn rijbewijs is ingevorderd en pv wordt opgemaakt.


Rijden onder invloed
02-102707
Geesteren, Schotboersweg
Vrijdag 20 december, omstreeks 00.35 uur
Bij een controle werd geconstateerd dat een 69 jr. automobilist uit Geesteren, te veel had gedronken. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hier wees de ademanalyse 1.22 promille uit. Pv wordt opgemaakt.


Jan Camphuis: 053-4555350, sema: 06.57634981