Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nepal: N-V A roept paars-groen op tot schorsing wapenlevering (20/12/02)

Na het laatste rapport van Amnesty International roept de N-VA de regeringspartijen voor de laatste keer op om de wapenlevering aan Nepal te schorsen. Op basis van artikel 7 van de wapenwet van 1991 - die vandaag nog steeds van kracht is - kunnen de bevoegde ministers op elk moment de uitgereikte wapenlicentie opschorten of intrekken, zelfs wanneer de levering al op weg is naar de eindbestemming. De N-VA heeft alle wettelijke middelen om de wapenlevering tegen te houden, uitgeput. Zelfs volgens de Raad van State mag paars-groen de wapenwet aan haar laars lappen. Vandaag rest de N-VA niets anders dan álle regeringspartijen te appelleren aan hun democratische en ethische verantwoordelijkheid. Denken VLD, SP.A en Agalev nu écht dat de levering van méér wapens zal leiden tot mínder bloedvergieten?

De N-VA kan talloze uitspraken citeren van toppolitici van zowel Agalev en SP.A als VLD waarbij steeds gesteld werd dat, indien de situatie in Nepal zou verslechteren, de wapenlevering onmiddellijk zou opgeschort worden.

Na een ledenbijeenkomst verspreidde Agalev op 19 oktober nog de tekst van een "unaniem goedgekeurde" actualiteitsmotie inzake de wapenlevering aan Nepal. "Wij bevestigen dat als de omstandigheden in Nepal blijven zoals ze nu zijn, de voorwaarden voor een levering niet vervuld zijn" aldus de motie. Zijn de voorwaarden dan vervuld wanneer de toestand nog verslechterd is?

Ook SP.A-fractieleider Vandermaelen verklaarde eerder: "Als de situatie in Nepal niet gunstig evolueert, is er geen probleem, maar als het in de slechte richting gaat, zal het debat opnieuw oplaaien".

Zelfs volgens Karel De Gucht kan Nepal niet langer "een prille democratie" genoemd worden.

Trots zeggen SP.A en Agalev dat dankzij de nieuwe wapenwet geen wapens geleverd mogen worden aan legers die kindsoldaten inschakelen. Maar vandaag worden wél wapens geleverd aan het Nepalees leger zodat de kindsoldaten van de maoïstische guerrilla overhoop geschoten kunnen worden
.

Het is voor iedereen intussen wel duidelijk dat de mensenrechten en de wapenwet moesten wijken voor Waalse economische belangen . Maar gaan volgens VLD, Agalev en SP.A nu ook mensenlevens boven Waalse belangen?

Auteur:
Ben Weyts, woordvoerder
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: b.w@n-va.be
Url: www.n-va.be

Start


---