Gemeente Hoogeveen

23 december 2002
Schade aan wegen en storingen rioolgemalen? Bel na kantooruren en in het weekeinde 06 - 59029271. Bel tijdens kantooruren 0528-291911.


* Onderzoek naar behoefte basisonderwijs Wolfsbos *
* Volgende week maar één markt *

* Commissie voor bezwaarschriften *

* Internet voor beginners in bibliotheek *
* Speelplaats in Hollandscheveld *

* Hoornblazers in 5000 Morgen *

* Gemeente raadpleegt ondernemers *

* En de wethouder, hij plakte voort *

* Vanaf 1 januari nieuwe regels voor bouwvergunningen *
+ Bekendmaking gewijzigde verordening voorzieningen huisvesting onderwijs *

+ Kapvergunningen *

+ Verkeersmaatregelen in Pesse *

+ Verkeersmaatregelen in Tiendeveen *
+ Veerkeersmaatregelen in Elim *

+ Toepassing artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening *
+ Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de Onderzoek naar behoefte basisonderwijs Wolfsbos

De gemeente Hoogeveen laat een onderzoek instellen naar de behoefte aan basisonderwijs in de wijk Wolfsbos in Hoogeveen. In de wijk is één protestant-christelijke basisschool. Dat is De Krullevaar. Ouders uit Wolfsbos die kiezen voor openbaar onderwijs zijn nu aangewezen op Het Spectrum in Zuid of de Apolloschool in Krakeel.

In Wolfsbos wordt al jaren een gestage groei geconstateerd van het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd. De verwachting is dat deze groei zich nog tot zeker 2010 zal doorzetten.

Enquête

Met het breed opgezette onderzoek wil de gemeente de onderwijsbehoefte in de wijk Wolfsbos peilen. Daarvoor is het bureau E&S in de arm genomen. Alle bewoners met kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 12 jaar van de wijk Wolfsbos is gevraagd mee te doen aan een schriftelijke enquête. Dit onderzoek wordt aangevuld met het afnemen van interviews door studenten van pabo De Eekhorst in Assen.

Spectrum

Het is mogelijk om op vrij korte termijn een nevenvestiging te openen van Het Spectrum in Wolfsbos. Daarvoor moet dan wel voldoende belangstelling zijn. Het onderzoek van E&S moet dat uitwijzen.

Het onderzoek is vorige week begonnen. De resultaten worden in januari verwacht. Ze worden gepubliceerd in het Torentje.

Volgende week maar één markt

De donderdagmarkt in Hoogeveen komt in verband met kerstmis te vervallen en wordt dus niet verplaatst.

Er is deze week slechts één markt, die van zaterdag 28 december.

Commissie voor bezwaarschriften

De bezwaarschriftencommissie houdt woensdag 8 januari een hoorzitting in Commissiekamer 1 in het gemeentehuis van Hoogeveen. De hoorzitting is openbaar. De agenda vermeldt:

14.45 uur
. Bezwaarschrift van R.E. Eefting tegen een verleende kapgunning voor acht eiken op het adres Meerboomweg 15a in Hollandscheveld.

Internet voor beginners in bibliotheek

De bibliotheek houdt in de tweede helft van januari een internetcursus voor beginners. De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst: gaat over de principes van het internet, de tweede over e-mail, nieuwsgroepen en mailinglists en de derde over zoeken op het web, beoordelen van een site en 'veilig' internetten.

De kosten bedragen 21 voor leden van de Bibliotheek Hoogeveen en 27 voor niet-leden. Hierbij is gratis 2 uur internetten in de bibliotheek en een boekje over internet inbegrepen..

Aanmelden kan bij alle bibliotheken in de gemeente Hoogeveen. U moet dan ook meteen het cursusgeld voldoen.

De cursus wordt gegeven in de Centrale bibliotheek aan de Bentinckslaan in Hoogeveen.

De cursusdata zijn:

Dinsdag 14 januari

* Van 9.00 tot 11.00 of van 19.00 tot 21.00 uur
Dinsdag 21 januari

* Van 9.00 tot 11.00 of van 19.00 tot 21.00 uur
Dinsdag 28 januari

* Van 9.00 tot 11.00 of van 19.00 tot 21.00 uur
Spreekuur

Op de woensdagen 8 januari, 5 februari, 5 maart en 2 april kunnen de klanten van de bibliotheek weer terecht op het inloopspreekuur voor de computergebruiker. Het spreekuur wordt gehouden 11.00 tot 13.00 uur in de naslag- en internetruimte in de centrale bibliotheek.

Meer informatie over de diensten van de bibliotheek vindt u op www.obhoogeveen.nl of u vraagt in uw bibliotheek naar de folders.

Speelplaats in Hollandscheveld
In buurthuis Het Anker in Hollandscheveld ligt van maandag 6 tot en met dinsdag 14 januari van 9.00 uur tot 12.00 uur (met uitzondering van vrijdag en het weekend) een tekening ter inzage van een speelplaats aan de Juffrouw Kiestraweg.
Op dinsdag 14 januari is er van 19.30 tot 20.30 een inloopavond in het Anker over de speelplaats. U kunt ook dan de tekening inzien en uw reactie op het plan geven.
Zaterdag 21 december

Samenwerkende Scholen in Elim. Er staan oud-papiercontainers van 9.00 tot 11.30 uur op de parkeerplaats Prieswijk Oost. Basisschool De Hoeksteen in Nieuwlande. Het papier wordt vanaf 09.00 uur langs de route opgehaald. Ook staat er een container naast de school aan de Wilhelminalaan.

Zaterdag 28 december

Basisschool Het Blokland. Het oud papier wordt opgehaald tussen 10.00 en 12.00 uur. Het papier graag goed bundelen. U kunt ook terecht bij de container die van 10.00 tot 12.00 uur op het evenemententerrein aan de Mr. Kosterweg staat.

Zaterdag 4 januari

Basisschool De Regenboog in Noordscheschut. Het papier wordt opgehaald tussen 9.00 en 12.00 uur.

Jeugdraad van de Hervormde en Gereformeerde in Pesse. Het papier wordt opgehaald vanaf 9.00 uur. Ook staat er een container bij de Gereformeerde kerk aan de Hoogeveenseweg in Pesse.

Comité Ouderen Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Er staan twee containers bij de Euromaster aan de Griendtsveenweg 2. Het oud papier kan gebracht worden tussen 9.30 en 12.00 uur (er is hulp aanwezig).

Hoornblazers in 5000 Morgen

Ossehoornblazers en midwinterhoornblazers treffen elkaar zaterdag 28 december in museum de 5000 Morgen aan de Hoofdstraat Noord in Hoogeveen. Iedereen die blaast op een oud signaalinstrument (koeienhoorn, houten midwinterhoorn, oude jachthoorn, sjofar, bakkershoorn en wat al niet meer) heeft deze middag gratis toegang. En natuurlijk is het wel heel erg leuk als hij of zij ook nog laat horen hoe mooi het instrument klinkt.

Eregasten van deze middag zijn de Ossehoornblazers uit Markelo. Net als in de tijden van de oude Germanen blazen ze op grote runderhoorns. Ze vertellen er verhalen bij en zijn gekleed in prachtige historische dracht. Het programma wordt 13.45 uur geopend met een verhaal over de joelende hoorn van Wodan en het midwinterfeest. De afsluiting is om 15.50 uur met een kerstverhaal.

Daarnaast zijn er nog tal van andere activiteiten, waaronder een bezoek van de Ossehoornblazers aan de Hoofdstraat. Ook heeft het museum een aangepaste expositie.
Voor meer informatie over de blazers en het programma van die middag kunt u bellen met Albert Metselaar (tel. 0528-275584). De Ossehoornblazers uit Markelo zijn zaterdag 28 december te gast bij het museum De 5000 Morgen in Hoogeveen.
die dag om 15.30 uur. Donderdag 2 januari zijn alle publieksafdelingen van de gemeente weer geopend vanaf 10.00 uur.
Gemeente raadpleegt ondernemers

Begin januari krijgen alle bedrijven in Hoogeveen een enquête van de gemeente toegestuurd. Met deze speciale ondernemersenquête wil de gemeente een beeld krijgen van het ondernemingsklimaat in Hoogeveen. De enquête is opgesteld in overleg met het Hoogeveens Ondernemers Collectief HOC.

Voor inwoners kent de gemeente de omnibusenquête. Er was echter nog geen instrument om de mening onder ondernemers te peilen. Voor de ondernemers is dit dé kans om de gemeente duidelijk te maken hoe zij over bepaalde zaken denken en wat er veranderd of verbeterd zou kunnen worden op economisch gebied. De conclusies uit het onderzoek zullen een belangrijke rol gaan spelen in de ontwikkeling van het economisch beleid.

Nulmeting

De ondernemersenquête is de eerste in zijn soort. Dat betekent ook dat de vragenlijst dit keer vrij uitgebreid is. Als deze nulmeting is geweest, kan in volgende jaren met kortere vragenlijsten worden volstaan. Het invullen van de vragenlijst kost de ondernemer ongeveer een kwartier.

Doe mee!

Uiteraard hoopt de gemeente op een grote respons. Onder de deelnemende ondernemers zal de gemeente vijf cadeaubonnen van 50,- verloten als extra stimulans om de vragenlijst in te vullen en te retourneren. De formulieren worden pas begin januari verstuurd om de drukte van de laatste weken in december te vermijden. Aan de bedrijven wordt gevraagd de ingevulde enquêtes voor 24 januari terug te sturen.

Als uw bedrijf in week 2 geen enquêteformulier ontvangt, neem dan even contact op met Boudewijn van Ardenne, tel. (0528) 291751 of mail: D.B.W.van.Ardenne@hoogeveen.nl.

Hij zorgt dat u alsnog een vragenformulier krijgt toegestuurd om uw mening te geven.

En de wethouder, hij plakte voort

Wethouder Jan Stoefzand plakt een affiche voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen op de nieuwe plakzuil bij winkelcentrum De Weide in Hoogeveen.

De gemeente plaatste in totaal dertien plakzuilen en twee plakborden - in Elim en Nieuwlande - om daarmee het illegaal plakken op muren, schuttingen of electrakastjes tegen te gaan. De 'plakplekken' zijn bedoeld voor organisaties die ergens de aandacht voor willen vragen. De verbodsbepalingen in de Algemene Plaatselijke Verordening voor 'wild plakken' zijn aangescherpt. Ze worden 1 januari van kracht.

En de wethouder, hij plakte voort ... (foto André Weima)

Vanaf 1 januari nieuwe regels voor bouwvergunningen

De één wil een carport, de andere bouwt een serre aan zijn huis, plaatst een dakkapel of zet een nieuwe schutting in de tuin. Iedereen heeft zo zijn wensen, maar mag dat allemaal zo maar? De ruimte in Nederland en zeker ook in de Gemeente Hoogeveen is schaars, daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. De overheid heeft daarom in de Woningwet vastgelegd wanneer u wel of geen bouwvergunning nodig heeft en aan welke regels u zich daarbij moet houden. Vanaf 1 januari 2003 worden deze regels vernieuwd.

Als u gaat verbouwen moet u daar meestal een bouwvergunning van de gemeente voor hebben. Voor een aantal bouwwerken is geen bouwvergunning nodig, mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Alle andere (ver)bouwplannen moet u voorleggen aan de gemeente.

De Woningwet geldt voor alle bouwwerken: woningen, kantoren, winkels, maar ook pergola's, zonweringen, rolluiken, (schotel)antennes en schuttingen.

Er zijn drie categorieën bouwwerken:

* Bouwvergunningvrije bouwwerken

* Licht-vergunningplichtige bouwwerken

* Regulier-vergunningplichtige bouwwerken
Bouwvergunningvrij

Als uw bouwplan aan bepaalde voorwaarden voldoet waardoor u bouwvergunningvrij kunt bouwen, gelden nog wel de regels over veiligheid en gezondheid uit het Bouwbesluit en het burenrecht (in het Burgerlijk Wetboek). Als u gaat (ver)bouwen moet u er zelf voor zorgen dat u aan deze regels voldoet. Meestal gaat het bij vergunningvrij bouwen om kleine bouwwerken, zoals een afscheiding tussen balkons of dakterrassen, zonweringen of rolluiken, maar ook dakkapellen en bijgebouwen aan de achterkant van een woning,

Vergunningsvrij bouwen is nooit mogelijk bij een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht, een tijdelijk bouwwerk, een woonwagen of een gebouw dat niet is bestemd voor permanente bewoning, bijvoorbeeld een recreatiewoning.

Licht-vergunningplichtig

Kleinere bouwwerken, zoals bijvoorbeeld een dakkapel of bijgebouw aan de voorkant van een woning, zijn meestal licht-vergunningplichtig. De gemeente toetst deze bouwwerken aan het bestemmingsplan, de welstandseisen, de monumentenvergunningvereiste en eisen voor constructieve veiligheid uit het Bouwbesluit.

Regulier-vergunningplichtig

Alle overige bouwwerken, zoals bijvoorbeeld een dakopbouw, zijn regulier bouwvergunningplichtig. Ook hier wordt aan het bestemmingsplan, de welstandseisen, monumentenvergunningvereiste getoetst. Vervolgens beoordeelt de gemeente het plan vooraf op alle technische eisen uit het Bouwbesluit.

Modelformulier

Voor het aanvragen van een bouwvergunning moet u per 1 januari gebruik maken van het landelijke modelaanvraagformulier. De nieuwe formulieren zijn verkrijgbaar bij de gemeente of te downloaden bij www.vrom.nl/woningwet.

Buren

Vergeet ook uw buren niet. Bespreek uw plannen met hen, ook als u geen bouwvergunning nodig heeft. Want uiteindelijk (ver)bouwt u toch om uw wooncomfort te vergroten en dat doet een burenruzie zeker niet.

Informatie

Informatie over de nieuwe regels van de Woningwet kunt u krijgen bij de centrale balie Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24, Hoogeveen. U wordt aangeraden altijd eerst contact op te nemen met Bouw- en Woningtoezicht aan de centrale balie als u (ver)bouwplannen heeft. De medewerkers kunnen u vertellen of u een bouwvergunning nodig heeft of niet.

De openingsuren zijn: alle werkdagen van 8.30 tot 12.15 en alleen op woensdagmiddag tot 17.15.

U kunt ook informatie vinden op de website van het ministerie van VROM: www.vrom.nl/woningwet. Op de site kunt u snel en eenvoudig achterhalen of en zo ja, welke bouwvergunning u nodig heeft.

Bekendmaking gewijzigde verordening voorzieningen huisvesting onderwijs De gemeenteraad heeft onder andere de zorg voor een adequate huisvesting van de scholen voor het basis, speciaal en voortgezet onderwijs. Hiervoor stelt de raad onderwijshuisvestingsbeleid vast. Voor het bekostigen van voorzieningen als nieuwbouw, uitbreiding, aanpassing, onderhoud, eerste inrichting en herstel schades geldt als basis de Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs Gemeente Hoogeveen. Daarnaast is aanvullend beleid van toepassing voor het realiseren van extra (wissel)ruimten en het in beginsel huisvesten van basisscholen op elk een eigen locatie. Informatie hierover is te vinden in het betreffende voorstel aan de raad voor de vergadering van 19 december 2002.

Naar aanleiding van genoemd voorstel heeft de raad op 19 december 2002 besloten om de Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs Gemeente Hoogeveen te wijzigen. Dit vanwege de Derde Tranche van de Algemene Wet Bestuursrecht, de Wet Dualisering Gemeentebestuur en opgedane praktijkervaringen. De wijzigingen liggen ter inzage bij de afdeling voorlichting en worden opgenomen in de bundel gemeentelijke verordeningen.

Het college van burgemeester en wethouders deelt mee, dat over dit besluit van de raad een referendum kan worden gehouden. Voor het inleidende verzoek tot het houden van een referendum dienen tenminste 230 kiesgerechtigden binnen 3 weken na datum van deze bekendmaking een verzoek in te dienen bij de voorzitter van het centraal stembureau per adres Raadhuisplein 1 te Hoogeveen.
Kapvergunningen

De gemeente Hoogeveen heeft een kapvergunning verstrekt aan:
* A. Smit, Toldijk 14, Hoogeveen, voor één kastanje;
* J. Zijlmans, Eddingtonlaan 12, Hoogeveen, één berk;
* J. de Vries-Veerke, Keplerlaan 30, Hoogeveen, voor één berk;
* J. Schoemaker, Alteveer 82, Hoogeveen, voor één linde en één kastanje.

Tegen deze verleende vergunningen kan binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders.

Verkeersmaatregelen in Pesse

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen maken bekend dat zij voor het gebied

Pesse hebben besloten om:

1. Binnen de volgende grenzen een maximum toegestane snelheid van 30 km per uur in te stellen.:

* Op de Dorpsstraat aan de noordzijde ter hoogte van huisnummer 14;
* Op de Dorpsstraat aan de zuidzijde vanaf de grens bebouwde kom;
* Op de Oostering op een afstand van ongeveer 30 meter voor de aansluiting met het fietspad Molenhoek;

* Op de Marke vanaf de Kampiepensweg.

2. De voorrang op kruispunten binnen de 30 km-zone wordt opgeheven.
* Het betreft 6 kruispunten in de Dorpsstraat.
3. De 3 kruispunten in de Kampiepensweg binnen de bebouwde kom worden uitgevoerd als voorrangskruispunt.

Tegen dit besluit kan bezwaar worden gemaakt.

Voor nadere informatie wordt verwezen naar de officiële publicatie op het publicatiebord aan het gemeentehuis en naar de afdeling Verkeer in het gebouw aan het Raadhuisplein 24 (Compagnieshuis) te Hoogeveen (telefoonnummer 0528-291646).

Verkeersmaatregelen in Tiendeveen

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen maken bekend dat zij voor het gebied

Tiendeveen hebben besloten om:

1. Binnen de volgende grenzen een maximum toegestane snelheid van 30 km per uur in te stellen:

* Op de Kerkweg vanaf de grens bebouwde kom;
* Op de Noorderweg vanaf de grens bebouwde kom;
* Op het Kanaal Westzijde vanaf de grens bebouwde kom;
* Op de Molenweg op een afstand van ongeveer 100 meter voor de kruisingmet de Noorderweg.

2. De voorrang op kruispunten binnen de 30 km-zone wordt opgeheven. Het betreft de kruispunten:

* Kerkweg-Westerlaan

* Kerkweg-ingang begraafplaats

* Kerkweg-Middenweg

* Molenweg-Schoolweg

Tegen dit besluit kan bezwaar worden gemaakt.

Voor nadere informatie wordt verwezen naar de officiële publicatie op het publicatiebord aan het gemeentehuis en naar de afdeling Verkeer in het gebouw aan het Raadhuisplein 24 (Compagnieshuis) te Hoogeveen (telefoonnummer 0528-291646).

Veerkeersmaatregelen in Elim

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen maken bekend dat zij voor het gebied

Elim hebben besloten om:

1. Binnen de volgende grenzen een maximum toegestane snelheid van 30 km per uur in te stellen:

* Op de Carstensdijk vanaf de grens bebouwde kom;
* Op de Dorpsstraat vanaf de grens bebouwde kom;
* Op de Perebomenweg vanaf de grens bebouwde kom;
* Op de Marten Kuilerweg vanaf de grens bebouwde kom.
Tegen dit besluit kan bezwaar worden gemaakt.

Voor nadere informatie wordt verwezen naar de officiële publicatie op het publicatiebord aan het gemeentehuis en naar de afdeling Verkeer in het gebouw aan het Raadhuisplein 24 (Compagnieshuis) te Hoogeveen (telefoonnummer 0528-291646).
Toepassing artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Noord A1 ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:

* J.B. Luten, voor het tijdelijk plaatsen van een kantoorunit op het perceel Stationsstraat 6a te Hoogeveen

Het bouwplan ligt met ingang van 24 december 2002 t/m 10 januari 2003 voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen. schriftelijk zijn zienswijze naar voren brengen tegen het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Steenbergerweiden Noord ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:
* Bouwbedrijf Fieko, voor het uitbreiden van de woning Hennepkamp 10 te Hoogeveen.
De bouwaanvraag ligt met ingang van 24 december 2002 gedurende vijf Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn inspraakreactie