Gemeente Heerlen

WTC in Stadspark Oranje Nassau

Het Heerlens WTC wordt gevestigd in Stadspark Oranje Nassau, en niet op Avantis, zo heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Het college heeft hiermee een knoop doorgehakt nadat stemmen waren opgegaan voor de vestiging van het WTC op het euregionale bedrijventerrein. Daarmee wordt niet afgeweken van eerdere besluiten van de raad over invulling van Stadspark Oranje Nassau. Het stichtingsbestuur van het WTC is vandaag over dit besluit geïnformeerd.

In haar afweging erkent het college dat er ook argumenten zijn voor de locatie Avantis. Met name de gedachte van de euregionale samenwerking komt op het internationale bedrijventerrein goed tot zijn recht. Avantis is daarmee zeker geen slechte locatie, vindt het college.

Toch koos het college na een brede discussie en een zorgvuldige afweging - om gegronde redenen voor Stadspark Oranje Nassau. Belangrijk is daarbij de centrale ligging van Stadspark Oranje Nassau, dicht bij de centrale vervoerknooppunten. Vestiging van grote kantoorgebouwen op deze plek past ook binnen het eerder uitgezette beleid zoals vastgelegd in de kantoornota. Mede vanwege dat beleid is in het bestemmingsplan van Avantis dan ook niet gekozen voor kantoorfuncties, maar voor hoogwaardige bedrijvigheid. Daarmee past de locatie Stadspark Oranje Nassau beter bij het bestaande kantoorbeleid en de vastgestelde bestemmingsplannen.

Wederzijdse versterking
De vestiging van het WTC moet ook gezien worden in het totaal van de ontwikkeling van Stadspark Oranje Nassau. Volgens de filosofie van dit integrale plan moeten de verschillende functies in het plan elkaar onderling versterken. Het WTC past prima in deze filosofie en kan daarmee veel betekenen voor de overige kantoor- en andere functies in Stadspark Oranje Nassau. Dit is ook belangrijk gebleken bij het keuzeproces van UWV voor Stadspark Oranje Nassau. Tot slot is het college van mening dat de euregionale samenwerking niet alleen op Avantis gerealiseerd kan worden, maar ook in Stadspark Oranje Nassau.

De optelsom van deze argumenten heeft uiteindelijk de balans laten doorslaan naar de locatie Stadspark Oranje Nassau. Met de duidelijkheid die nu gecreëerd is rondom Stadspark Oranje Nassau denk aan UWV, de megabioscoop, de Praktijkschool en het WTC krijgt het plan steeds concreter vorm. Na jaren van planvorming is nu de realisatiefase aangebroken.

Gemeente Heerlen, 20 december 2002
Afdeling Communicatie
Richard Pisters, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl