FNV

Convenant stelt gesubsidieerde arbeid in 2003 veilig

De bezuinigingen op de gesubsidieerde banen leiden in 2003 niet tot gedwongen ontslagen en een vacaturestop. Daarnaast worden 10.000 zogeheten ID-banen omgezet in reguliere banen. Werkgevers krijgen hiervoor een eenmalige subsidie van 17.000 euro per arbeidsplaats. Dat hebben het kabinet, sociale partners en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vandaag formeel vastgelegd in een convenant.

Het convenant sluit aan op de afspraken die werkgevers, werknemers en kabinet maakten tijdens het najaarsoverleg van 28 november jongstleden. In dit Sociaal Akkoord legden werknemers zich vast op loonmatiging, terwijl het kabinet een belangrijk deel van de voorgenomen verslechteringen voor 2003 terugdraaide.

Zo eisten de vakcentrales dat er onder de Melketiers geen gedwongen ontslagen zouden vallen. De toezeggingen van het kabinet - zij stellen de budgetten ter beschikking aan de gemeenten - zijn nu in een convenant verder uitgewerkt. De bezuinigingen op de subsidiebanen komen voor rekening van het kabinet waardoor de gemeenten de vele stadswachten, klassenassistenten en ziekenverzorgenden in dienst kunnen houden.

De partijen die vandaag het convenant ondertekenden roepen een `aanjaagteam' in het leven. Het team gaat individuele gemeenten en werkgevers voorlichten over het gebruik van de (nieuwe) regelingen rond gesubsidieerde arbeid. Verder treedt het aanjaagteam corrigerend op naar gemeenten die ondanks het convenant toch mensen ontslaan of vacaturestops instellen. De gemeenten Leeuwarden en Utrecht begeven zich op dit punt op glad ijs.

20 december 2002