Ingezonden persbericht

Zoetermeer, 20 december 2002

Aan de redactie

Milieuplan vervoerders: stimuleer efficiënt en schoon ondernemen

Nederland moet het aantrekkelijker maken voor transportbedrijven om meer te investeren in een schoner milieu. Dat kan door op korte termijn de aanschaf van extra schone en stille vrachtauto's te stimuleren en door vrachtauto's toe te staan die meer lading kunnen meenemen. Voor de langere termijn is een heel nieuw heffingensysteem nodig, waarbij de tarieven zijn gebaseerd op de werkelijke milieuverontreiniging. Dit betekent dat wie schoner onderneemt, ook minder hoeft te betalen. Dat is de conclusie van het rapport "Licht op groen". Waarnemend Algemeen Directeur Wiegerink van Transport en Logistiek Nederland heeft het eerste exemplaar vandaag aan staatssecretaris Van Geel van Milieu overhandigd.

Op dit moment hebben vervoerders weinig voordeel van investeringen in milieuvriendelijk materieel. Bestaande verkeersbelastingen, zoals motorrijtuigenbelasting en dieselaccijns, maken geen onderscheid naar de mate van milieuverontreiniging. Bovendien tonen klanten zich weinig bereid extra te betalen voor schoon en stil transport. Milieumaatregelen kosten de vervoerder dus extra geld. Transport en Logistiek Nederland pleit daarom voor een subsidieregeling om de vervroegde marktintroductie van extra schone vrachtauto's (Euronorm 4 en 5) vanaf 2003 te stimuleren. Dat maakt ruwweg een halvering van de uitstoot mogelijk. Ook is een regeling nodig om de verkoop van stil materieel te bevorderen. Verder vindt Transport en Logistiek Nederland dat de overheid op bepaalde trajecten moet toestaan dat vervoerders vrachtauto's inzetten die meer lading kunnen meenemen ('ecocombi's). Daardoor zijn minder ritten nodig om dezelfde hoeveelheid goederen te vervoeren, wat tot een aanzienlijke reductie van de emissies in het wegvervoer leidt.

Op de lange termijn is het nodig om over te stappen op een nieuw heffingensysteem dat is gebaseerd op het principe 'de vervuiler betaalt'. Daarmee is een betere afweging tussen economische en ecologische gevolgen van bedrijfsbeslissingen mogelijk. Zo ontstaat de stimulans om steeds in het meest milieuvriendelijke materieel te investeren, omdat dat tot lagere heffingen leidt. Het resultaat is lagere kosten voor zowel de samenleving als voor het wegvervoer. Bel voor meer informatie met de afdeling PRV, 079-3636206, 06-53561282.