Nederlandse Kankerbestrijding

Massale belangstelling voor stoppen-met-roken pakketten

Massale belangstelling voor
stoppen-met-roken pakketten

Gezondheidsinstellingen vragen 80.000
Startpakketten-voor-stoppers aan

Den Haag/Amsterdam, 20 december 2002 De nieuwe
stoppen-met-roken-campagne die afgelopen zaterdag van start ging is bij gezondheidsinstellingen in goede aarde gevallen. De Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) en DEFACTO voor een rookvrije toekomst zijn dan ook druk doende met de behandeling van alle aanvragen. In eerste instantie was het pakket in een oplage van 50.000 gemaakt. Deze pakketten waren al binnen een week vergeven aan de intermediairs. Daarom is besloten een tweede oplage van nog eens 50.000 pakketten uit te geven. De pakketten zijn in heel Nederland gratis af te halen bij gezondheidsinstellingen zoals GGDen, huisartspraktijken, tandartsen en apotheken.

Estafette
Met de campagne is ook een Estafette van start gegaan. Op 50 plekken in 33 plaatsen, verspreid over heel Nederland, zijn het afgelopen weekend startpakketten weggelegd. Vinders of ontvangers van de pakketten worden opgeroepen zich te melden via een speciaal telefoonnummer. Zij maken kans op de prijs voor de langste keten in de Estafette. Via de website www.stopeffectief.nl kunnen alle geïnteresseerden volgen hoe het de vijftig Estafette-pakketten vergaat. De Estafette loopt tot 24 januari 2003.

Plaatsen in Nederland
De plaatsen waar het pakket is achtergelaten zijn in Zuid-Holland: Den Haag, Spijkenisse, Rotterdam, Delft, Gouda, Zoetermeer en Aalsmeer. In Noord-Holland waren dat Amsterdam, Leiden, Leiderdorp, Hilversum, Naarden-Bussum. In Midden Nederland werden er pakketten weggelegd in Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein. Ook inwoners van Groningen, Leeuwarden en Assen in de noordelijke provincies kunnen ergens een pakket zien opduiken. In Noord-Brabant zijn dat Eindhoven en Breda. In Limburg Maastricht en Weert. En in Zeeland in Goes. Ook in Overijssel, in Enschede en Zwolle en in Gelderland in Apeldoorn, Arnhem, Zaltbommel en Nijmegen werden op diverse plekken pakketten verspreid.

Eerste vinder
Eén van de eerste pakketten is gevonden in Amsterdam door Shirley (49 jaar en roker): Ik vond een pakket in een winkel voor mobiele telefonie in de Kalverstraat in Amsterdam. Ik ben een roker en heb eerder een stoppoging gedaan met nicotinepleisters, maar het lukte me toen niet van het roken af te komen. Nu ga ik stoppen met behulp van een coach. Het startpakket heb ik doorgegeven aan een rokende kennis.

Inhoud Startpakket-voor-stoppers Het pakket in de vorm van een doos bevat een lijst van de mogelijke hulpmiddelen bij het stoppen met roken, een brochure en een video. In de brochure staat wat je kunt verwachten als je stopt. De videoband geeft de ervaringen weer van bekende en onbekende Nederlanders bij hun stoppoging. Zo vertellen René Froger, Babette van Veen en Victor Reinier hoe zij zijn gestopt. Het videodagboek van columnist Martin Bril biedt een bijzonder eerlijke getuigenis van de moeite die het hem kost van het roken af te komen.

Campagne Een overwinning bereik je niet alleen
Het Startpakket-voor-stoppers maakt onderdeel uit van de vierjarige campagne Een overwinning bereik je niet alleen. Deze campagne is gericht op het stimuleren van het gebruik van ondersteuning bij stoppen met roken en het bevorderen van de kwaliteit van die ondersteuning. Om deze doelstellingen te bereiken is dit jaar gekozen voor het Startpakket-voor-stoppers. De inzet van ondersteuning verhoogt de kans op succes bij het stoppen. Zonder ondersteuning is het slagingspercentage (gemeten na één jaar) slechts 7%. Met effectieve hulp kan de slagingskans verdubbeld of zelfs verdrievoudigd worden.

Meer informatie over het STARTpakket