Gemeente Rotterdam

Radiozender FunX van start, centrale vestiging naar Rotterdam

(19-12) In januari 2003 gaat FunX, de nieuwe multiculturele publieke radiozender voor jongeren in de Randstad, officieel in de lucht. De zender wordt de komende vier jaar voor de helft gefinancierd door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen. De gemeenten Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag dragen de andere helft bij. De randstadprovincies zijn ook gevraagd een bijdrage te leveren. De provincie Utrecht heeft positief gereageerd. De provincies Zuid-Holland en Noord-Holland zullen naar verwachting in het voorjaar van 2003 een besluit nemen over een bijdrage aan FunX. De centrale organisatie van FunX wordt gehuisvest in Rotterdam.

De programmering van FunX bestaat gedeeltelijk uit een centrale programmering die in de hele Randstad wordt uitgezonden. Daarnaast zijn er vaste lokale programmas en programmaonderdelen. Alle programmas zijn Nederlandstalig.

Omdat FunX een publieke zender is bestaat ten minste 50 % van het gebodene uit informatie, cultuur en educatie. Het muziekaanbod bestaat voor tenminste 50 % uit wereldpopmuziek. Per stad wordt aan de hand van demografie en reacties van luisteraars bekeken welke muziekstromingen in welke verhouding worden geprogrammeerd. Uitgangspunt is de muziekvoorkeur van jongeren tussen 10 en 35 jaar. Omdat wereldpopmuziek alle jongeren aanspreekt draagt de programmering bij aan integratie.

De gemeente Rotterdam draagt jaarlijks met een bedrag van circa 250.000,- bij aan FunX. Dat is inclusief een jaarlijkse bijdrage van 25.000,- voor de centrale vestiging waaraan ook het ministerie van OC en W met een bedrag van 25.000,- bijdraagt. Mochten de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland besluiten tot medefinanciering dan zullen de bijdragen van de gemeenten naar rato dalen.

Om de technische kant van de zender te testen is FunX vooruitlopend op de officiële startdatum als pilot gestart in Rotterdam. FunX is dus nu al te beluisteren in Rotterdam op 91.8 FM. De multiculturele publieke radiozender voor jongeren wordt na een periode van drie jaar geëvalueerd.