Provincie Limburg

Doorbraak kavelruil bos- en landbouwgronden Parkstad (376)

Verbetering landbouwstructuur en nieuwe natuur

Met een grootscheepse kavelruil in het buitengebied van Parkstad is een doorbraak bereikt in een ambitieus project van de Provincie Limburg, Dienst Landelijk Gebied, 10 agrariërs en de gemeenten Landgraaf, Kerkrade en Heerlen. Met verschillende grondruiltransacties wordt de landbouwstructuur verbeterd en ontstaat er ruimte voor het ontwikkelen van nieuw bos en natuurgebieden. Voor de aanleg van het bos heeft de Provincie in november 160.000,- beschikbaar gesteld.

In Landgraaf wordt 17 hectare landbouwgrond ingezet voor de reali-sa-tie van de Grote Boslocatie 'Rimburg-Wormdal'. Hiermee wordt het mogelijk op termijn 80-110 ha nieuw bos aan te leggen binnen de grenzen van Parkstad Limburg. Binnen 1½ jaar (voor april 2004) wordt hiervan 20 ha bos ingeplant. De bebossing op de hellingen wordt in het landschap zorgvuldig geïntegreerd.

Landinrichting
Deze vorm van landinrichting verbetert de landbouwstructuur waardoor de plattelandseconomie een nieuwe impuls krijgt. Voor alle agrariërs geldt dat, dankzij de kavelruil, de afstand van hun bedrijfsgebouwen tot hun percelen wordt verkort. Daarnaast worden er erosie-gevoelige hellingpercelen tegen niet erosiegevoelige percelen op de plateaus verruild. Dankzij de kavelruil ontstaat er ruimte om in een sterk verstedelijkt gebied een nieuw bos en natuurgebied te ontwikkelen. Het nieuwe bos voorziet in de recreatiebehoefte van de Parkstadinwoners.

Door het complexe karakter en de uiteenlopende belangen zijn er van alle betrokken partijen uitzonderlijk inspanningen gevraagd om er op volledig vrijwillige basis uit te komen. De gecompliceerde transacties zijn notarieel vastgelegd. Naast de subsidie van de Provincie dragen de gemeenten Landgraaf, Kerkrade, de Parkstad Limburg en de Vereniging Natuurmonumenten financieel bij. Bij de kavelruil zijn betrokken: 10 agrariërs, de Provincie, de gemeente Landgraaf, Dienst Landelijk Gebied (DLG) van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) en Adviesbureau Meander.
20-12-2002 13:38