Gemeente Amsterdam

Haven Amsterdam bevoordeelt kwaliteitsschepen
20 december 2002 - Lisa Neves Gonçalves

Vanaf 1 januari 2003 geeft het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam 6% korting van het zeehavengeld aan schepen met een Green Award certificaat. Dit zijn schepen waarvan door onderzoek is vastgesteld dat zij technisch in goede staat verkeren, over een kwalitatief goede bemanning en ondersteunend walmanagement (eigenaar) beschikken. Met de kortingsregeling wil het Havenbedrijf scheepseigenaren stimuleren mee te werken aan een onderzoek en het verkrijgen van een Green Award certificaat om zo de veiligheid en het milieu op zee en in de haven te verbeteren.

"Met deze kortingsregeling wil Amsterdam een bijdrage leveren aan het terugdringen van 'onveilige' schepen. Ongevallen door in slechte staat verkerende schepen of door onjuist handelen van personeel bij calamiteiten, moeten voorkomen worden. Ongelukken zoals in Spanje met de Prestige moeten we zoveel mogelijk proberen te voorkomen", aldus de wethouder voor de Zeehavens, Mark van der Horst.

Aangezien sinds kort ook ruwe olie en olieproducten tankers en droge bulkschepen in aanmerking komen voor een Green Award certificaat, heeft het Gemeentelijk Havenbedrijf Bedrijf besloten tot de kortingsregeling voor zowel tankers als droge bulkschepen. Amsterdam is hiermee de eerste Nederlandse zeehaven die het certificaat voor droge bulkschepen erkent.

Het Green Award certificaat bestaat al sinds 1994 wordt uitgegeven door de Stichting Green Award waaraan momenteel 44 internationale havens uit 7 landen deelnemen. Om scheepseigenaren te stimuleren een Green Award certificaat te verkrijgen, geven de deelnemende havens een korting op het zeehavengeld. Ook loodsen, bootslieden organisaties, sleepbootrederijen enz. in de deelnemende landen hebben bepaalde gunstige regelingen voor schepen met een dergelijk certificaat.

De nautische dienstverleners in het Noordzeekanaalgebied zullen binnenkort door de Stichting Green Award, met medewerking van het Gemeentelijk Havenbedrijf, worden benaderd om ook mee te werken aan gunstige regelingen voor schepen met een Green Award certificaat. Het onderzoek voor het verkrijgen van een certificaat wordt door de scheepseigenaar betaald, heeft jaarlijkse inspecties en moet elke drie jaar worden vernieuwd.

Op 28 januari 2003 wordt de Green Award door de Stichting uitgereikt aan wethouder Zeehavens Mark van der Horst.

Stichting Green Award,
Kijk op www.greenaward.org

Pb-202

© Gemeente Amsterdam