Gemeente Zaanstad

Gemeente gaat meer adviserende rol vervullen in bouwzaken

vrijdag 20 december 2002

Op 1 januari 2003 treedt de nieuwe woningwet in werking. Hierdoor worden een aantal belangrijke spelregels ten aanzien van het bouwen veranderd. De nieuwe woningwet maakt het mogelijk dat in een aantal gevallen ook zonder vergunning gebouwd mag worden.

Met de komst van de nieuwe regelgeving wil de gemeente Zaanstad een aanvullende rol gaan vervullen. Buiten het behandelen en het al dan niet verlenen van een vergunningsaanvraag, zal meer vooraf geadviseerd worden bij de toepassing van de nieuwe woningwet.Voor de grotere bouwplannen biedt de gemeente de aanvrager het 'vergunning op maat ' traject aan. Via een bouwvoornemen procedure wordt dan in nauw overleg met de aanvrager de definitieve bouwaanvraag voorbereid. Natuurlijk blijft het mogelijke om een officiële vergunning aan te vragen. De gemeente moet dan binnen de wettelijke termijn de aanvraag afhandelen. De kans op een weigering wordt dan wel groter.

De medewerkers van de Publieksbalie Bouwen Wonen & Bedrijven en de afdelingen Technische en Planologische Vergunningen hebben specifieke opleidingen gevolgd om deze taken goed te kunnen vervullen. Aan het bouwen zonder vergunning zijn wel een aantal voorwaarden gebonden. Zo bepalen ligging, de situatie ter plaatse, het soort bouwwerk en andere reeds bestaande bouwwerken de noodzaak om een vergunning aan te vragen. Omdat iedere situatie verschilt, is het niet mogelijk om een complete lijst te geven, wanneer een vergunning vereist is. Het is daarom van belang voor degene die wil bouwen, altijd contact te zoeken met de gemeente. De gemeente kan dan aan de hand van dat specifieke geval informeren over de regels waaraan de (ver)bouwer zich moet houden.

Voor meer informatie over de veranderingen in de woningwet kunnen burgers en professionele bouwers bellen met de gemeentelijke informatielijn 0900- 235 235 2. Dit kan 24 uur per dag, zeven dagen per week. Zij kunnen ook langskomen bij de Publieksbalie in het Railpoint Office, Ebbehout 31, Zaandam (pal achter het station). Openingstijden: van maandag tot en met woensdag van 8.30 tot 16.00 uur, op donderdag van 8.30 tot 19.00 uur en op vrijdag van 8.30 uur tot 12.00 uur. Ook kunnen zij de website van de gemeente Zaanstad bezoeken:
www.zaanstad.nl of die van VROM: www.vrom.nl/woningwet