Provincie Drenthe

Aantrekkelijk programma voor Oost-Drenthe Extra aandacht voor kleine ondernemingen

Assen, 20 december 2002
Persberichtnummer 02-135



In navolging van de provincie Friesland wordt ook in Oost-Drenthe een Leaderproject opgestart dat zich in het bijzonder richt op kleine ondernemingen. GS hebben deze week ingestemd met het Stimuleringsproject voor Plattelandsondernemingen Oost-Drenthe (STIPO). Naast een bijdrage in investeringskosten tot 20.000 euro kunnen kleine ondernemingen met een personeelsbestand tot 10 medewerkers de hulp inroepen van een coach. Verder bestaat ook de mogelijkheid voor extern deskundig advies. Als voorwaarde voor de investeringsbijdrage is een toename van het aantal arbeidsplaatsen of de productiecapaciteit.

Uit een door de Rijksuniversiteit Groningen uitgevoerde evaluatie van twee plattelandsprojecten in Friesland is gebleken dat dergelijke regelingen een zeer gunstig effect op de werkgelegenheid hebben gehad. Het STIPO-project is gebaseerd op deze projecten. Beide regelingen hadden een relatief lage investeringsdrempel en er ontbrak destijds de eis dat het bedrijf een stuwend karakter diende te hebben. De werkgelegenheidsgroei van de gesubsidieerde bedrijven bleek gemiddeld sterker te zijn dan die van andere bedrijven. Naar aanleiding van de resultaten hebben de besturen van vier Leader+ gebieden, Hoogeland, Zuidwest Friesland, Oost-Drenthe en het Drents-Friese Leadergebied, het project STIPO opgestart.

Gedeputeerde Edelenbosch voor plattelandsontwikkeling, voorzitter van de Leader in Oost-Drenthe: Veel ondernemers hebben goede en veelal innovatieve ideeën en initiatieven die moet worden omgezet in concrete projecten. Het STIPO-project is bedoeld om kleinschalige ondernemers op weg te helpen hun initiatieven en de hieruit voortvloeiende investeringen te realiseren. Het project richt zich daarbij zowel op kleinschalige MKB-ondernemers, als op de verbredingsactiviteiten in de agrarische sector.

Edelenbosch onderstreept voorts het belang van kleine ondernemingen voor de kleine dorpen in het gebied: Kleine ondernemingen zijn in de kleine dorpen van groot belang. Niet alleen levert het werkgelegenheid op, maar het draagt daardoor ook indirect bij aan de leefbaarheid in de streek. Door de schaalvergroting die je op allerlei terreinen ziet, is het stimuleren van dit soort projecten uiterst belangrijk.

De totale kosten van het STIPO-project bedragen 2.852.000 euro. De gemeenten Tynaarlo, Borger-Odoorn en Aa en Hunze is gevraagd 65.000 euro bij te dragen. De provincie financiert 157.00 uit de tijdelijke subsidieregeling Plattelandstructuurfonds. De totale Leaderbijdrage bedraagt ruim 590.000 euro. Het project krijgt een looptijd van drie jaar. De coach voor ondernemers wordt aangesteld in overleg met de ondernemersorganisaties in het gebied.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl