Provincie Drenthe

Boeren in het Oude Diep gaan samenwerken

Assen, 20 december 2002
Persberichtnummer 02-137



Boeren in het noordelijke gebied van het Oude Diep, rond Beilen en Westerbork gaan samenwerken in het Agrarisch Samenwerkingsverband. De samenwerking is gericht op het stimuleren van een duurzame bedrijfsvoering. De stuurgroep Oude Diep, onder voorzitterschap van gedeputeerde Edelenbosch, heeft ingestemd met het initiatief van de boeren uit het gebied.

De samenwerking tussen de boeren richt zich op activiteiten die bijdragen aan een sterke reductie van de milieubelasting in de landbouw. Veel aandacht gaat uit naar het versneld toepassen van innovatieve technieken en verspreiding van kennis door het formeren van studiegroepen. Het initiatief van de boeren is een reactie op de maatschappelijke eisen ten aanzien van voedselveiligheid, diergezondheid en milieu.

Thema's waar onder agrarische ondernemers grote belangstelling voor bestaat zijn strategisch management, mineralenmanagement, nitraatbeleid, gewasbescherming in de akkerbouw, werken zonder chemie, bedrijfsautomatisering, energiebesparing, biologische landbouw en agrarisch natuurbeheer.

Agrarische ondernemers in het gebied hebben ruime tijd geleden aangegeven dat er grote belangstelling bestaat voor een samenwerkingsverband. In het zuidelijk gebied van het Oude Diep werken ondernemers al samen in het project het Hooge Wold. Met inzet van de landelijke Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB) heeft de stuurgroep van het Oude Diep de financiering van het project kunnen realiseren. Naast NLTO en provincie Drenthe, die ieder 3.400 euro bijdragen, wordt 6.800 euro beschikbaar gesteld. Dat is ongeveer 50 procent van de totale geraamde kosten. Provincie en NLTO hebben gezamenlijk het noordelijk agrarisch innovatiecentrum Katalysator opdracht gegeven een projectplan op te stellen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl