Wim van Velzen

Christen Democratisch Appel European People's Party European People's Party and European Democrats Group

Persbericht

Uitbreiding EU: Turkije/Parlement stemt resolutie Deens voorzitterschap

Datum: 20 December 2002 Bron: EP
Bijlagen: Microsoft Word Document Resolutie EP over resultaten Deens voorzitterschap.
Microsoft Word Document Verslag debat in plenaire resultaten Deens voorzitterschap.

Tijdens het debat in de plenaire over de resultaten van het Deens voorzitterschap, dat natuurlijk een belangrijke taak had in de besluitvorming over de uitbreiding van de Europese Unie, zijn een aantal belangrijke statements gemaakt. Premier Rasmussen van Denemarken, huidige voorzitter die in 2003 het stokje zal overdragen een de Grieken, liet weten "dat de besluiten ten aanzien van Turkije geen belofte van toetreding inhouden. Besloten is dat in december 2004 bekeken wordt of Turkije beantwoordt aan de politieke criteria. Turkije wordt niet voordeliger noch nadeliger behandeld dan alle andere kandidaatlanden."

Hoewel voor de uitbreiding nog een aantal technische details moet worden geregeld, moet toch het historische perspectief voorop staan. De werkelijke winst is dat Europa een grote gemeenschap wordt met een grote interne markt en grotere samenwerking voor de bevordering van de economische ontwikkeling. Ook winst is de grotere politieke samenwerking waarbij meer rekening gehouden moet worden met kleine landen. Europa wordt een continent waar het niet gaat om het recht van de grootste maar waarin iedereen gelijk is.

Het Parlement is zeer gelukkig met de afronding van de onderhandelingen met de toetredingslanden, maar wijst erop dat de uitvoering van sommige delen van het Gemeenschapsrecht en van bepaalde inspanningsverplichtingen door de nieuwe lidstaten nog verbeterd moet worden. Daarom is het ook tevreden over het besluit om tot de toetreding de toezeggingen te blijven controleren. Het vindt echter dat dit proces moet worden veranderd in een "onderlinge toetsing", waar alle lidstaten bij betrokken worden en waarbij zaken tegen het daglicht worden gehouden als democratische verantwoording en integriteit van het overheidsapparaat, non-discriminatie, burgerlijke vrijheden en de rechtsstaat. Bij de controle na toetreding wil het EP volledig betrokken worden: de waarborgclausules mogen alleen worden toegepast bij meerderheidsbesluit van de Raad en na instemming van het EP. Overigens vindt het EP dat de EU het recht moet hebben om zelfstandig over uitbreiding te beslissen.

Het EP zegt toe zich uiterlijk april volgend jaar uit te spreken over het toetredingsverdrag, zodat de Raad het op 16 april 2003 in Athene kan ondertekenen. Het Parlement moet toestemming verlenen voor de toetreding van ieder afzonderlijk land. De nieuwe lidstaten kunnen dan in juni 2004 deelnemen aan de Europese verkiezingen. Over de benoeming en het mandaat van de eurocommissarissen in de overgangsperiode tot november 2004 moet volgende maand een akkoord tussen Raad, Commissie en EP worden bereikt, dat volledig recht doet aan de prerogatieven van het Parlement. Het voorstel voor de benoeming van de volgende Commissievoorzitter moet na de Europese verkiezingen worden ingediend.

Instemming van de publieke opinie met de uitbreiding mag niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Daarom moeten de burgers goed worden voorgelicht over het toetredingsproces. Een ingrijpende hervorming van de EU-instellingen is onontbeerlijk om het democratisch gehalte en de doelmatigheid te vergroten. Daarom is het van groot belang dat de Europese Conventie haar werk met succes afrondt, zodat de resultaten na een korte intergouvernementele conferentie in het najaar van 2003 wet kunnen worden.