Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
20 december 2002

SER-ADVIES OVER BEMIDDELING IN FINANCIËLE DIENSTEN

De SER heeft op 18 oktober 2002 positief geadviseerd over het voornemen van het kabinet om het toezicht op financiële dienstverleners wettelijk te verankeren. Financiële dienstverleners zullen, in het kader van een nieuwe wettelijke regeling, moeten voldoen aan eisen van betrouwbaarheid, deskundigheid en financiële zekerheid. Ook dienen zij de consument zorgvuldig te behandelen en adequaat te informeren. De Autoriteit Financiële Markten zal met het toezicht op de nieuwe wet ­ de Wet financiële dienstverlening ­ worden belast.

Het kabinet heeft de SER op 16 april 2002 gevraagd te adviseren over de mate waarin dit wettelijke kader kan worden uitgewerkt door middel van zelfregulering. Het kabinet heeft met instemming kennis genomen van het SER-advies en voelt zich gesteund in zijn voornemen om het toezicht op de financiële dienstverlening nader vorm te geven op basis van de eerder verschenen nota Bemiddeling in financiële diensten.

Het kabinet staat positief tegenover het SER-voorstel om een stichting op te richten voor advisering en overleg tussen brancheorganisaties en andere marktpartijen in de financiële dienstverlening. De Autoriteit Financiële Markten zal relevante marktpartijen uitnodigen om deel te nemen aan een platform waarin zal worden verkend op welke wijze invulling moet worden gegeven aan deze stichting. De eerste bijeenkomst van dit platform vindt naar verwachting begin 2003 plaats. De stichting zal zich in het bijzonder moeten richten op het bevorderen van de totstandkoming van goede zelfregulering op het terrein van deskundigheid, informatieverstrekking en zorgvuldige omgang met de belangen van de consument (zorgplicht).

Op die terreinen waar goede en effectieve zelfregulering achterwege blijft of niet passend is of waar Europese richtlijnen gelden die tot wetgeving verplichten, zal de wetgever zelf het wettelijke kader invullen. Het kabinet verwacht dat marktpartijen er, in goed overleg met de Autoriteit Financiële Markten, in zullen slagen om voor het moment waarop het wetsvoorstel financiële dienstverlening naar de Tweede Kamer zal worden gezonden (naar verwachting in de zomer van 2003) door middel van een plan van aanpak een duidelijke invulling te geven aan de op te richten stichting.

RVD, 20.12.2002