Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
20 december 2002

MINISTERRAAD BENOEMT COMMISSIE CONGLOMERAATVORMING PENSIOENFONDSEN

Een commissie conglomeraatvorming pensioenfondsen gaat het kabinet adviseren welke nevenactiviteiten pensioenfondsen, al dan niet in dochterondernemingen, wel en niet mogen verrichten. Ook onderzoekt de commissie in hoeverre pensioenfondsen zich op dit moment al bezig houden met nevenactiviteiten. Uitgangspunt is dat pensioenfondsen zich moeten concentreren op hun kerntaken: het beheren en beleggen van pensioengelden en het uitkeren van pensioenen. In de Pensioenwet worden criteria opgenomen met het oog op de vraag welke nevenactiviteiten pensioenfondsen wel en niet mogen verrichten. De commissie brengt haar advies uit voor 31 december 2003.

De ministerraad heeft ingestemd met de benoeming van de commissie conglomeraatvorming pensioenfondsen op voorstel van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De leden van deze commissie zijn de heer mr. A.A.M.F. (Jos) Staatsen (voorzitter), de heer prof. mr. S.R. (Steven) Schuit en de heer mr. D.E. (Dirk) Witteveen.

De heer Staatsen werkt sinds 1991 voor management- en adviesbureau Boer & Croon Strategy and Management Group, sinds 2001 als bestuursvoorzitter. Daarvoor was hij onder meer directeur-generaal openbaar bestuur op het ministerie van Binnenlandse Zaken, burgemeester van Groningen en voorzitter van de sectie betaald voetbal van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond.

De heer Schuit is advocaat sinds 1970, gespecialiseerd in het ondernemingsrecht en partner bij kantoor Allen & Overy. Sinds 1998 is hij ook bijzonder hoogleraar Internationaal Commercieel en Financieel Recht bij de Rijksuniversiteit Utrecht.

De heer Witteveen is sinds 2001 bestuursvoorzitter van de Pensioen- en Verzekeringskamer. Daarnaast is hij sinds 2002 tevens directeur van de Nederlandsche Bank. Hiervoor was hij onder meer directeur- generaal fiscale zaken bij het ministerie van Financiën.

RVD, 20.12.2002