Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
20 december 2002

KABINET WIL MEER VERPLICHTENDE SAMENWERKING GEMEENTEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met een beleidsnotitie waarin de contouren worden geschetst van een nieuw model voor regionale samenwerking. De beleidsnotitie, die binnenkort aan de Tweede Kamer wordt gezonden, is een nadere uitwerking van het Strategisch Akkoord.

Evenals voorgaande kabinetten ziet het huidige kabinet dat er rond de steden sprake is van een specifieke afstemmingsproblematiek. Om een meer verplichtende samenwerking rond de steden mogelijk te maken, zal de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) worden uitgebreid. De samenwerking zal primair betrekking moeten hebben op de ruimtelijke problematiek (wonen, werken, bereikbaarheid en groen). Verplichte samenwerking kan zich uitstrekken tot meer dan de huidige zeven kaderwetgebieden. In deze zeven gebieden zal het takenpakket in ieder geval bestaan uit verplichte afstemming van en samenwerking op het ruimtelijk terrein en het verkeers- en vervoerbeleid. Verder kan per gebied worden bezien of - en zo ja - welke taken en bevoegdheden en de daarbij behorende middelen aan het samenwerkingsverband kunnen worden overgedragen. Het kabinet is van oordeel dat deze samenwerking moet worden verankerd binnen het huidige bestuurlijke systeem, waarbinnen de provincies een intermediaire rol vervullen.

De provincies krijgen de bevoegdheid om op voorstel van gemeenten Wgr-plusregio's vast te stellen voor een noodzakelijke meer verplichtende intergemeentelijke samenwerking tussen stad/steden en de omliggende gemeenten. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties krijgt de bevoegdheid om samenwerkingsgebieden aan te wijzen in die gevallen dat de betrokken provincies en gemeenten geen initiatieven nemen tot het vormen van een samenwerkingsgebied terwijl de regering dat wel noodzakelijk vindt.

Naar verwachting kan per 1 januari 2005 worden overgegaan naar de nieuwe systematiek. Mede om deze reden wordt de bestaande samenwerking op basis van de `Kaderwet bestuur in verandering' verlengd tot 1 januari 2005.

RVD, 20.12.2002