Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
20 december 2002

OPENBAARHEID AANBEVELING EN BURGEMEESTERSREFERENDUM UIT BENOEMINGSPROCEDURE GESCHRAPT

De ministerraad heeft op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met een voorstel tot wijziging van de Gemeentewet en Provinciewet met betrekking tot de benoemingsprocedure voor burgemeesters en Commissarissen van de Koningin. In de huidige procedure heeft de gemeenteraad bij een burgemeestersvacature het recht zijn voorkeur voor de door de Kroon te benoemen burgemeester kenbaar te maken aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze aanbeveling is openbaar. Met het wetsvoorstel wordt de openbaarheid van de aanbeveling ingetrokken. Hetzelfde geldt voor de provinciale aanbeveling met betrekking tot de benoeming van Commissarissen van de Koningin. Ook wordt de mogelijkheid voor gemeenten om een burgemeestersreferendum te houden ingetrokken. Het voorstel is een uitvloeisel van het Strategisch Akkoord.

De huidige benoemingsprocedure geldt sinds 1 augustus 2001. Uit een evaluatie van de benoemingsprocedure is onder meer gebleken dat de openbaarheid van de aanbeveling door sollicitanten als onplezierig wordt ervaren. Dat heeft ertoe geleid dat kandidaten zich tijdens de procedure hebben teruggetrokken, omdat men bij bekendmaking negatieve effecten voorzag in de bestaande werkkring. Ook is gebleken dat kandidaten bevreesd zijn bij volgende sollicitaties minder goed uit de bus te komen als bekend is dat men in een andere procedure op de tweede plaats is beland. Het kabinet onderschrijft deze bezwaren. Bovendien is er een tendens dat het aantal sollicitanten per burgemeestersvacature daalt. Het kabinet acht het niet uitgesloten dit voortvloeit uit de bezwaren tegen de openbare aanbeveling.

Het kabinet is verder overtuigd van de noodzaak om het burgemeestersreferendum uit de huidige benoemingsprocedure te schrappen. Een burgemeestersreferendum veronderstelt dat er daadwerkelijk iets te kiezen valt. De huidige door de Kroon benoemde burgemeester is niet met zodanige bevoegdheden uitgerust dat kandidaten zich op grond van een beleidsprogramma of een visie op gemeentelijke aangelegenheden kunnen profileren. Volgens het kabinet is dit een wezenlijk manco van het burgemeestersreferendum in de huidige bestuurlijke constellatie.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State wordt pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 20.12.2002