Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 19 december 2002

RIVM geeft de PvdA een mooi cijfer voor de verkiezingen

De PvdA scoort voor milieu en natuur op alle fronten beter dan het strategisch akkoord van CDA, LPF en VVD. En het gaat niet ten koste van de economische groei of werkgelegenheid. De PvdA laat hiermee zien dat een stevig natuur- en milieubeleid hand in hand kan gaan met verantwoorde financieel-economische keuzes. Dit blijkt uit de vergelijking van de programma's van PvdA, D66, GroenLinks, SP en ChristenUnie met het Strategisch Akkoord door het RIVM.

De PvdA haalt met haar verkiezingsprogramma de klimaatdoelen van Kyoto. CDA, VVD en LPF daarentegen kiezen voor het openhouden van kerncentrale Borssele, waarvan het RIVM schrijft: 'Zo noodzaakt het langer openhouden van de kerncentrale tot het opslaan van radioactieve stoffen voor onafzienbare tijd. En 'aan de Kyoto-verplichting zal met de beleidsvoornemens uit het Strategisch Akkoord niet met zekerheid worden voldaan'.

Het RIVM oordeelt ook hard over de natuur- en landschapswensen uit het Strategisch Akkoord. De bezuiniging van 90 miljoen euro per jaar uit het Strategisch Akkoord zal leiden tot vertraging van de realisatie van de ecologische hoofdstructuur en de alternatieve plannen van het kabinet zijn nauwelijks goedkoper. De PvdA daarentegen kiest juist voor versnelling van de realisatie en reserveert hiervoor de noodzakelijke middelen. Dit zal leiden tot uitbreiding van natuurgebieden en bescherming van ons waardevol cultuurlandschap.

Voor externe veiligheid (bescherming van burgers tegen gevaarlijk transport, chemische stoffen en vuurwerk) reserveert de PvdA als enige partij 300 miljoen euro per jaar om een aantal effectieve ruimtelijke maatregelen te nemen om de risico's voor burgers te beperken. Dit geld zal onder meer ingezet worden voor de uitplaatsing van spoorwegemplacementen, zoals in Venlo.

PvdA-woordvoerder Ferd Crone: 'voor de verkiezingen van mei durfden CDA en VVD hun programma niet te laten doorrekenen. Hierdoor werden burgers in het ongewisse gelaten wat de gevolgen van hun stem op het CDA en de VVD voor milieu en natuur zouden zijn. Het RIVM maakt nu gelukkig duidelijk dat de coalitiepartijen in hun Strategisch Akkoord de belangen van milieu en natuur, en daarmee de toekomstige generaties, in de steek laten. De keuze van VVD en CDA om het huidige strategische akkoord als inzet voor de verkiezingen in januari te beschouwen, maakt deze vergelijking nog belangrijker'.