Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Vuurwerk alsnog in beslag genomen (20-12-2002)



Het vuurwerk van vier bedrijven dat vorige week in het kader van een controle-actie bij importeurs is verzegeld, is vandaag alsnog door het Openbaar Ministerie in beslag genomen. Een nader onderzoek naar de veiligheid van de verpakking door de VROM-Inspectie heeft aangetoond dat de verpakkingen van veel vuurwerk niet aan de veiligheidseisen voldoet. Het onderzoek is ingesteld nadat de Raad van State op 17 december de Inspectie had opgedragen om binnen drie dagen aan te tonen dat het eerder verzegelde vuurwerk inderdaad niet aan de normen voldeed.

Op 12 en 13 december hield de VROM-Inspectie samen met diverse andere instanties een controle-actie bij importeurs van vuurwerk. Bij verschillende bedrijven is toen het vuurwerk verzegeld omdat de verpakking niet voldeed aan de veiligheidseisen die hieraan zijn gesteld.

Bij één bedrijf heeft de Officier van Justitie vuurwerk in beslag genomen.Vier bedrijven hebben toen bij de Raad van State verzocht deze blokkade op te heffen. De Raad van State oordeelde op dat moment dat de verzegeling van het vuurwerk onvoldoende was onderbouwd. De Inspectie kreeg drie dagen de tijd om haar gelijk alsnog aan te tonen.

De Inspectie heeft daarop monsters genomen en deze laten testen en controleren door TNO.Er zijn verpakkingen van verschillende typen vuurwerk. TNO heeft alle verpakkingen op cruciale punten afgekeurd. In 21 van de 24 gevallen betekent dit dat de klasse-aanduiding te licht is. De klasse-aanduiding van vuurwerk geeft het risicogehalte aan.

Op basis van dit nadere onderzoek is bekeken op welke wijze de importeurs konden worden aangepakt. Het bleek dat vanwege de korte termijn tot aan de verspreiding van het vuurwerk naar de verkooppunten voor particulieren bestuursrechtelijke stappen nauwelijks effect zouden hebben. Daarom heeft na onderling overleg het Openbaar Ministerie besloten het vuurwerk in beslag te nemen. Van twee bedrijven wordt het vuurwerk afgevoerd naar Ulicoten. Bij het derde bedrijf blijft het vuurwerk ter plekke aan de ketting.

De importeurs krijgen wel de gelegenheid om het vuurwerk onder toezicht alsnog op juiste wijze laten verpakken. Die mogelijkheid wordt ook geboden aan de importeur van wie reeds vorige week vuurwerk in beslag was genomen. Het Vuurwerkbesluit (artikelen 2.1.2 en 1.2.2) vormt de juridische basis voor de inbeslagname.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10095&site=persbericht )