Gemeente Zoetermeer

Verwarrende brief bij uitreiking milieupassen

De afgelopen weken hebben veel bewoners van hoogbouwwoningen een milieupas uitgereikt gekregen. De milieupas is vergezeld gegaan van een brief op naam en een uniek nummer dat behoort te corresponderen met het nummer op de betreffende milieupas. In de brief wordt ook gesproken over de Diftar proefperiode die in 2003 en 2004 zou gaan gelden. De gemeenteraad heeft echter op 25 november jl. besloten niet over te gaan tot het invoeren van Diftar en dus ook niet van de proefperiode. De bewuste passage in de brief heeft bij sommige bewoners geleid tot onduidelijkheid.

Toen het besluit was genomen tot het niet invoeren van Diftar waren de circa 10.000 brieven al gereed voor uitgifte. Omdat elke brief op naam gesteld is en voorzien is van een uniek nummer om de milieupas te controleren, zou een nieuwe aanmaak zonder het Diftar verhaal een tijdrovende en kostbare aangelegenheid zijn geworden. Er is daarom voor gekozen om tijdens het uitdelen van de milieupassen de oude brieven te blijven gebruiken. De overweging daarvoor was, dat er in de media uitgebreid aandacht is besteed aan het niet doorgaan van Diftar, waaronder een open brief van burgemeester en wethouders. In de open brief stond onder meer dat, ondanks het stopzetten van Diftar, de ondergrondse inzamelcontainers volgens plan gewoon in gebruik zouden worden genomen. De brief bevat tevens een informatienummer voor het geval er vragen of opmerkingen zouden zijn. Een aantal bewoners heeft hier gebruik van gemaakt.

Aangepaste brief
Er moet nog een beperkt aantal milieupassen worden uitgedeeld. Mits het energiebedrijf de zuilsystemen op tijd van stroom kan voorzien, kunnen de betreffende bewoners voor 20 december gebruik maken van de pasjes voor ondergrondse inzameling. Voor enkele bejaardenwoningen en Oosterheem zal dit overigens later het geval zijn. Het uitreiken gebeurt zodra een locatie door de leverancier aan de gemeente is overgedragen. Hierdoor kan de voorziening direct na het ontvangen van de milieupas worden gebruikt. Om verdere onduidelijkheden te voorkomen zal bij de resterende nog uit te reiken milieupassen een aangepaste brief worden gevoegd. De gemeente betreurt het dat er door het gebruik van de oorspronkelijke brief wellicht onduidelijkheid is ontstaan.

Laatste wijziging: 20-12-2002