Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 20 december 2002

Illegale melktransporteur op heterdaad betrapt

Gisterenmiddag heeft een team van AID in samenwerking met de Politie Fryslân een man op heterdaad betrapt tijdens het transport van circa 3.000 liter melk die hij buiten de quota-registratie wilde afleveren bij zijn werkgever, een kalvermester. De ontduiking van de superheffing kwam aan het licht omdat de kalvermester regelmatig advertenties plaatste met een verzoek om afwijkende melk.

De transporteur, een 38 jarige man uit Bergum, had in opdracht van zijn werkgever de melk opgehaald bij een veehouder die zijn eigen melkquotum heeft verhuurd. De Bergummer is aangehouden en overgebracht voor verhoor naar het politiebureau. Gisteravond is hij weer vrijgelaten. Ook zijn werkgever en de melkveehouder zijn inmiddels gehoord.

Uit het onderzoek blijkt dat de kalvermester op grote schaal melk ontvangt van veehouders die hun melk niet kwijt kunnen aan een zuivelfabriek. Het betreft veelal afwijkende melk. Dat wil zeggen dat het om melk gaat met een te hoog celgetal (witte bloedlichaampjes), of waar penicilline inzit. Ook betrok de kalverhouder melk van melkveehouders die hun eigen quotum verkocht, verhuurd of gevuld hebben en toch een melkvoorraad kwijtmoesten.

In het kader van de regeling Superheffing moet elke aflevering van melk door een veehouder meetellen, niet alleen die aan de fabriek. Een koper van melk moet bovendien een erkenning hebben van de Centrale Organisatie Superheffing (COS). Zo niet, dan is er sprake van een illegale transactie. De kalverhouder, zijn werknemer en de betrokken melkveehouder hebben alle proces verbaal aangezegd gekregen.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel. 045 - 5466255 of
06 - 26376392.