Agalev (Vlaanderen)

PE R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 20 december 2002

Agalev-resolutievoorstel pleegzorg krijgt steun van alle democratische partijen



Pleegzorg onderscheidt zich van andere vormen van opvang, zoals verblijf in een tehuis of thuisbegeleiding, doordat pleegouders geen beroepskrachten zijn, maar vrijwilligers die iemand opvangen in hun eigen leefomgeving. Het pleegkind verblijft in een 'gewone' thuissituatie, en kan dus 'gewoon' meedraaien in de samenleving. Dat maakt pleegzorg een laagdrempelige vorm van opvang voor het kind. Het wil echter niet zeggen dat pleegzorg geen omkadering nodig heeft. Pleegouders worden ondersteund en begeleid door diensten voor pleegzorg.

Er is veel goede wil en werking, maar de pleegzorg heeft ook nood aan verdere structurele verbetering. Daarom diende Vlaams parlementslid Veerle Declercq een voorstel van resolutie in. In deze resolutie vraagt ze meer mogelijkheden voor verschillende vormen van opvang zoals korte plaatsingen, steungezinnen, vakantieopvang. Ze doet ook voorstellen om het hoofd te bieden aan het probleem van het stijgend gebrek aan pleegouders.

De kansen van holebi-ouders, allochtonen en alleenstaanden om als pleeggezin te functioneren moeten uitgebreid worden. Ook daar vraagt de resolutie aandacht voor. Tenslotte moet de samenwerking tussen ouders en pleegouders via afspraakcontracten geoptimaliseerd worden. We zijn erg verheugd dat de resolutie werd ondertekend door alle democratische partijen. Aan de hand van de ingediende resolutie zal een hoorzitting georganiseerd worden. Zo kunnen alle betrokkenen een inbreng hebben in de discussie. Deze discussie moet dan leiden naar concrete voorstellen om de pleegzorg extra kansen te geven steeds vertrekkend vanuit de premisse dat het welzijn van het kind het belangrijkste is.

Veerle Declercq, Vlaams volksvertegenwoordiger
0478 33 00 93
de tekst van de resolutie kan opgevraagd worden

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 42 13 fax: 02 552 44 31
e-mail: vl.parlm@agalev.be