Vlaamse regering
Topsport Vlaanderen

U kent ze wel, de grote sportmanifestaties die in Vlaanderen plaatsvinden. Soms bemerkt u langs de rand van de weg een spandoek met daarop:

Inderdaad, de Vlaamse overheid sponsort hoogstaande nationale of internationale topsportvenementen met een Vlaams of internationaal karakter, en is dan ook visueel aanwezig tijdens het event én in de media. Maar deze sponsoring is maar één onderdeel van het hele topsportbeleid. In de video die u hier kan bekijken, krijgt u aan de hand van interviews met de bevoegde minister en de verantwoordelijke ambtenaar een duidelijk beeld over het hoe en waarom van het topsportbeleid van de Vlaamse overheid. En uiteraard laten wij ook de supporters aan het woord.

start videopresentatie
(Flash MX)
56K Modem | Kabel

In deze video krijgt u meer informatie over het hoe en waarom van het topsportbeleid van de Vlaamse overheid.

In 2001 en 2002 werden onder de noemer "Topsport Vlaanderen" diverse belangrijke internationaal hoogstaande topsportevenementen gesubsidieerd, zoals daar zijn de Ronde van Vlaanderen, de Kerstjumping van Mechelen, het Tennistornooi van Antwerpen, de Nacht van de Atletiek, het Europees zwemkampioenschap en de wereldkampioenschappen wielrennen op de baan, in het veld en op de weg.
Dankzij onder andere de internationale media- en andere belangstelling wordt "Vlaanderen" op de internationale kaart gezet, met alle positieve gevolgen hieraan verbonden voor economie, handel, toerisme en sportpromotie.

Topsport Vlaanderen is een ministerieel initiatief dat kadert in een groter geheel. De visie hiervan werd vastgelegd in het Strategisch Plan van de Sport. De missie hiervan is duidelijk: zoveel mogelijk Vlaamse jongeren en volwassenen aanzetten tot het beoefenen van sport. In 2000 werd het "Instituut Topsport Vlaanderen" in het leven geroepen, met als doel de sportfederaties professioneel te omkaderen. Ook werden een hele reeks topsportscholen opgericht met de bedoeling jong talent tot ontluiking te laten komen. Tevens wordt de nadruk gelegd op de tewerkstellingsprojecten die verbonden zijn met topsportondersteuning.
In 2000 werd het "Instituut Topsport Vlaanderen" in het leven geroepen, met als doel de sportfederaties professioneel te omkaderen. Ook werden een hele reeks topsportscholen opgericht met de bedoeling jong talent tot ontluiking te laten komen. Tevens wordt de nadruk gelegd op de tewerkstellingsprojecten die verbonden zijn met topsportondersteuning.

* Wil u meer weten over deze initiatieven, dan verwijzen wij u naar de beleidsbrief van de minister, die u kan vinden op http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/beleidsbrieven/Vanhengel/sport
_2003.pdf

* "Topsport Vlaanderen" kadert binnen de doelstellingen van de beleidsnota "Sport"
U kan deze nota downloaden op:
http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/regering/beleidsnota/beleidsno ta.html

* Andere informatie m.b.t. het sportbeleid vindt u in onze persberichtenrubriek, onder het item "sport". Ga naar:
http://portal.vlaanderen.be/http://pers.portal.vlaanderen.be/NASAp p/nieuws/NewsModuleServlet?eventName=getChronologicalTitles

En nog veel meer vindt u op http://www.topsportvlaanderen.be/