De Unie


ING Car Lease/Top Lease: Sociaal plan Integratie

20 december 2002 - Op 19 december jl. is het tweede overleg gevoerd over een Sociaal Plan inzake de integratie van beide ondernemingen. Het eerste overleg ging voornamelijk op in proceduregesprekken. Het tweede overleg is voornamelijk besteed aan het klimaat waarin dit overleg moet plaatsvinden.

De afgelopen periode zijn er enige verstorende factoren geweest die het klimaat, waarbinnen goed overleg mogelijk wordt, enigszins in de weg stonden.

Wij noemen hierbij de wijze waarop de achterbanraadplegingen tot stand zijn gekomen, de commotie rondom de brief die door het personeel van ING Car Lease is verzonden aan de heer Kist en de teruggave van de opdracht inzake de huisvesting van de door de ondernemingsraad ingehuurde begeleider/onderzoeker.

Vakbonden vonden het noodzakelijk om dit eerst te bespreken teneinde daarmee een goede basis te bereiken voor het overleg en te beoordelen wat dit voor gevolgen heeft voor het verdere proces. Partijen hebben hier over en weer duidelijkheid over gegeven waardoor het overleg van 2 januari aanstaande niet meer belast hoeft te worden met deze onderwerpen.

Vervolgens is het inhoudelijk overleg gestart met de verstrekking van informatie door de werkgever op onderwerpen waarom de vakbonden hadden gevraagd. In de achterbanvergaderingen is duidelijk geworden dat er ten aanzien van de functie gegevens, de functie-inhoud, de loonschalen en het geboden perspectief onduidelijkheid bestond bij personeel van beide ondernemingen. Dikke mappen met deze informatie zijn verstrekt aan vakbonden.

In algemene zin hebben wij aangegeven het Sociaal Plan wat mager te vinden zowel op duur, alsmede op het volume van de regelingen. Tevens hebben wij gemeld dat een eventuele verhuizing van personeel naar de nieuwe werkplek Breda zorgvuldig moet worden beoordeeld en dat er wellicht aanvullende afspraken nodig zijn voor die medewerkers die hierdoor in de problemen komen.

Partijen hebben afgesproken om op 2 januari 2003 verder te praten.

Langs deze weg wensen wij u prettige feestdagen en een goede jaarwisseling. Direct na 2 januari 2003 hoort u opnieuw van ons.

Met vriendelijke groet,

Leo Vlek, bestuurder FNV Bondgenoten.
Erik Langeweg ( CNV Dienstenbond)
Robert Schuurman (De Unie)