Diergaarde Blijdorp


Rotterdam, december 2002 Olifant Senang overleden
Vrijdagavond, 20 december jl. is Senang na een korte tijd van ziekte, overleden. Senang was de jongste telg van de Blijdorp kudde. Hij werd op 20 januari van dit jaar geboren als zoon van Bernhardine en Alexander en is helaas dus nog geen jaar oud geworden.
De directe doodsoorzaak is een geperforeerde darmwand geweest, zo wees sectie op vrijdagavond uit.
Eerder in de week constateerde de dierenarts al het gevreesde herpes virus in actieve vorm. Dit virus eist regelmatig slachtoffers bij olifanten in dierentuinen. In Blijdorp overleed eerder Indira op jonge leeftijd en ook het eerste jong van Bernhardine (toen nog in de dierentuin van Munster) overleed al direct bij de bevalling aan het herpesvirus.
Hoe de relatie tussen de darmperforatie en het herpesvirus moet worden gezien, daarnaar wordt onderzoek verricht.
Gorilla-baby geboren
Op de valreep (nog net voor het nieuwe jaar) is gorilla Tamani bevallen van een zoon: Thomas. Voor Tamani en vader Ashmar is dit het eerste jong. Het is dus extra spannend of alles goed blijft gaan. Tot dusver gaat alles prima. Moeder en kind maken het goed en Tamani gedraagt zich als een zorgzame moeder.
Tamani is twee jaar geleden uit Apenheul naar Blijdorp verhuisd en is duidelijk de lieveling van Ashmar geworden. De groep bestaat nu uit zes vrouwtjes, drie jongen en een half-volwassen mannetje. In een ander verblijf is de oudere fokman Ernst ondergebracht. Samen met twee vrouwtjes op leeftijd vormt hij een apart vrijgezellengroepje'.