Ingezonden persbericht

AAN DE REDACTIE BINNENLAND/ECONOMIE

Nieuw erfrecht vraagt om estate planning

Vanaf 1 januari 2003 is het nieuwe erfrecht van kracht. Daarin wordt onder meer geregeld dat de langstlevende partner (echtgenoot of geregistreerd partner) tijdens zijn of haar leven wordt beschermd tegen aanspraken van de kinderen. De wet regelt weinig en biedt u dus veel ruimte om de zaken op een andere manier op te lossen, bijvoorbeeld omdat dat fiscaal beter uitkomt. Andere of aanvullende regelingen kunt u in een testament treffen. De kantoren van Netwerk Notarissen informeren u.

Zelf regelen
Het planmatig bekijken van de regelingen rondom overdracht van vermogen en overlijden heet estate planning' (nalatenschapsplanning). Met de toegenomen welvaart passen steeds meer Nederlanders estate planning toe om een duidelijk beeld te krijgen van de fiscale en juridische kanten van hun vermogensopbouw, eventuele schenkingen en de daarmee samenhangende familierelaties. Op grond van deze gegevens biedt estate planning de mogelijkheid een financieel plan uit te stippelen voor de korte en lange termijn. Zo kunt u vaststellen of juridische en fiscale begeleiding bij het in stand houden en overdragen van uw vermogen voor u interessant is.

Aansluitende regelingen
Het doel is om de toekomstige nalatenschap terecht te laten komen bij de juiste personen, met de juiste beschermingsmaatregelen. Tegelijkertijd gaat het om die maatregelen die de nalatenschap kleiner maken en zo het totaal verschuldigde successierecht beperken. Daar komt aardig wat bij kijken zoals schenkingsrecht, erfrecht, huwelijksvermogensrecht, familierecht, ondernemingsrecht en fiscaal recht. Het gaat dan om vragen als: Ø Moet u uw huwelijkse voorwaarden wijzigen of niet? Ø Hebt u een testament nodig of biedt de wettelijke regeling u voldoende houvast? Ø Kunt u het beste al tijdens uw leven uw vermogen overdragen of is het fiscaal gezien beter dat niet te doen? Van groot belang is dat de regelingen goed op elkaar aansluiten.

Sociale aspecten
Besparing van successierechten is overigens niet het enige waarmee bij estate planning rekening wordt gehouden. Niet alles mag worden opgeofferd aan belastingvermindering. Het behoud van goede familierelaties is ook veel waard. Notarissen zijn estate planners bij uitstek omdat zij van al die verschillende aspecten verstand hebben. Daarmee kunt u een heldere afweging maken tussen de voor- en nadelen van overheveling van uw vermogen. Bij estate planning hebt u vooral te maken met schenkings- en successierecht, maar ook overdrachts- en inkomstenbelasting spelen in bepaalde gevallen een rol.

Wij voeren samen met de overige 100 kantoren van Netwerk Notarissen een actie waarin de gevolgen van het nieuwe erfrecht en de mogelijkheden die het u biedt, onder uw aandacht worden gebracht. Meer informatie en de inhoud van de actie vindt u op onze kantoorsite: www.netwerknotarissen.nl/mijnnotaris. U mag ook bellen.

Auteur:

Bernard Kapma (centraal jurist bij Netwerk Notarissen, Baarn)