FNV

Uit: FNV Nieuwsagenda, 15 december 2002

Vrijdag 20 december

10 uur, SER-gebouw in Den Haag. Onder voorbehoud: ondertekening van het Sociaal Akkoord door werkgevers- en werknemersorganisaties.

Sociaal Akkoord hangt af van toekomst gesubsidieerde arbeid

Het Sociaal Akkoord staat op losse schroeven nu de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt niet uit te komen met 40 miljoen euro voor behoud van gesubsidieerde arbeid. Met dit geld moeten gemeenten de vacaturestop in de gesubsidieerde arbeid opheffen en ontslagen voorkomen. "Ik denk dat grosso modo de gemeenten wel met 40 miljoen moeten kunnen uitkomen", zegt ABVAKABO-bestuurder Ronald Paping. "En anders moet er maar een knelpuntenpotje komen, want wij gaan geen dubbelzinnige afspraken tekenen." De eis voor behoud van gesubsidieerde arbeid is hard: geen behoud, dan geen loonmatiging. Afgelopen vrijdag vergaderde Paping met gemeenten en werkgevers over dit probleem, maar toen was er nog geen oplossing voorhanden.

Nieuwe acties

"De situatie is op zichzelf heel vervelend", zegt Paping, "want als het Sociaal Akkoord niet doorgaat, staan we voor nieuwe problemen. Maar het is onvermijdelijk. We zitten met een grote groep actievoerende werknemers, die al op 10 december massaal aangaven hun werk te willen behouden. Half januari organiseren we een symposium over de toekomst van gesubsidieerde arbeid. Als we onze zin niet krijgen, gaan we ons beraden op nieuwe acties." Maandagochtend vergadert de bondsraad van ABVAKABO FNV over het Sociaal Akkoord.