Nederlandse Vereniging van journalisten

18/11/2002 NVF
Wie wint de Zilveren Camera?

Welk nieuwsfeit uit 2002 staat in het geheugen gegrift. Is dat het huwelijk van kroonprins Willem Alexander met Màxima of de opkomst van en de moord op Pim Fortuyn. Is het de geboorte van gravin Eloise of Koninginnedag 2002. Of het overlijden van Prins Claus. Zijn het de verkiezingen of de kabinetsformatie; of de LPF perikelen en de val van het kabinet. Of zijn de Olympische winterspelen van "gouden" schaatsers als Gerard van de Velde, Jochem Uytdehaage of Greta Smit. Kortom vragen die duidelijk maken dat 2002 een jaar is, dat bol staat van het nieuws.
Maar de belangrijkste vraag is: "Wie maakte van een gebeurtenis de beste foto en mag zich straks winnaar van De Zilveren Camera 2002 noemen?

De Zilveren Camera 2002

Doe mee
De Zilveren Camera 2002 staat voor de deur.
Foto's gemaakt tussen 1 januari 2002 en 31 december 2002 kunnen meedingen.
De foto's moeten uiterlijk 20 december 2002 bij het wedstrijdsecretariaat zijn.

De Zilveren Camera kent drie wedstrijden:

- De Zilveren Camera voor de beste nieuwsfoto
- De verkiezing van de Fujifilm fotojournalist van het Jaar
- De Canonprijs voor fotojournalisten tot 30 jaar.
Categorieën
Insturen is mogelijk in "enkel" en in "serie" (maximaal acht foto's). Er zijn negen categorieën: landelijk nieuws, politiek nieuws, dagelijks leven, sport, kunst cultuur architectuur en techniek, documentaire fotografie, portretten, buitenlands nieuws en buitenland documentaire fotografie.
Er mogen in totaal niet meer dan 75 foto's ingestuurd worden.

Wie mag
De wedstrijd staat open voor Nederlandse beroepsfotografen en buitenlandse beroepsfotografen die in Nederland wonen en werken. Ook leerlingen in het laatste studiejaar van (middelbare en hoge) fotografieopleidingen kunnen meedoen.

Waar
Wil je wedstrijdformulieren voor De Zilveren Camera, of voor de Fujifilm Fotojournalist van het Jaar (oeuvreprijs) of de Canonprijs e-mail dan naar jam@beeldschrift.nl of
Download het PDF-inschrijfformulier (814K)

Agenda
20 december 2002 insturen fotomateriaal
03 januari 2003 insturen foto's gemaakt tussen 20 en 31 december 2002 24 en 25 januari 2003 jurering in ABC Architectuurcentrum Haarlem 27 januari 2003 persconferentie Burgerzaal Rotterdam 29 maart 2003 Zilveren Camerafeest in Calypso Rotterdam

Jury Zilveren Camera
De jury van De Zilveren Camera 2002 staat onder voorzitterschap van Adriaan Monshouwer (hoofd design en communicatie Wolters-Noordhoff). Hij zal worden bijgestaan door wedstrijdsecretaris Joke Hardeman. De leden zijn:
Annemieke Besseling (adj.-hoofdredacteur Brabants Dagblad) Mirjam Boer (fotoredacteur Hollandse Hoogte)
Bart Brouwer (wnd.hoofdred/directeur Dagblad de Limburger) George Burggraaff (fotograaf)
Ellen van de Graaf (directeur ABC press)
Cecile v/der Harten (coördinator fotoredactie Trouw) Astrid Wassenberg (curator fotografie werk Randstad) Etienne Werner (directeur WFA)

Jury Fujifilm Fotojournalist van het Jaar
De fotojournalist die gekozen wordt tot Fujifilm Fotojournalist van het Jaar wordt door Fujifilm Nederland afgevaardigd naar de competitie Fuji Euro Press Photographer of the Year. De fotojournalist die meedoet en de verkiezing wint, geeft niet alleen De Zilveren Camera het recht om tot de volgende wedstrijd het auteursrecht uit te oefenen op het ingestuurde materiaal. Ook Fuji Nederland en Fuji Europa zullen als de Europese competitie begint foto's voor publiciteit willen gebruiken.
De jury van de Fujifilm Fotojournalist van het Jaar (FFJ) staat onder leiding van Wil de Jong (eindredacteur/regisseur documentaires). Ellie Speet, secretaris NVF van de NVJ, is wedstrijdsecretaris. De leden zijn:
Mattie Boom (conservator fotografie Rijksmuseum Amsterdam) Peter van Dijk (publicist/oud-hoofdredacteur Algemeen Dagblad) Jaap Herschel (lid dagelijks bestuur NVJ)
Rimmer Mulder (hoofdredacteur De Leeuwarder Courant) Marie Louise Schipper (fotoredacteur De Volkskrant)

De jury van de FFJ kiest ook de winnaar van de Canonprijs, een oeuvreprijs voor fotojournalisten tot 30 jaar.

Marco Okhuizens winnende foto van vorig jaar

De Zilveren Camera is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van fotojournalisten (NVF), de sectie fotojournalisten van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. De eerste Zilveren Camera is uitgereikt in 1949.