Ingezonden persbericht

Registeraccountant doet aangifte boekhoudfraude gemeente

WIJK BIJ DUURSTEDE, 20021220 -- Registeraccountant Leo Verhoef houdt zich al jarenlang bezig met het verschijnsel dat de jaarrekeningen van veel gemeenten en provincies een misleidend beeld geven van de ontvangsten en de uitgaven en het saldo daarvan. Gemeentebesturen verzwijgen voor hun burgers en de andere belastingbetalers op grote schaal ontvangsten en uitgaven. Vooral ontvangsten. Ook van de weergave van de financiële positie klopt helemaal niets. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat de goedkeurende accountantsverklaringen bij al deze jaarrekeningen ten onrechte gegeven zijn. Accountants verlenen dus op grote schaal medewerking aan boekhoudfraudes.

Bijvoorbeeld de grote gemeenten in hun jaarrekeningen over 2001: Amsterdam meldde een tekort van ¤ 5,5 miljoen. In werkelijkheid was er een overschot van ¤ 350 miljoen. Den Haag liet zijn winst- en verliesrekening sluiten met een overschot van ¤ 89,3 miljoen; in werkelijkheid was er een overschot van ¤ 137,2 miljoen. Rotterdam meldde een overschot van ¤ 27,9 miljoen. Er was echter in werkelijkheid een tekort van ¤ 28,9 miljoen. Utrecht meldde een overschot van ¤ 72,3 miljoen. Het werkelijke overschot was ¤ 36,8 miljoen.

Boekhoudfraudes gebeuren dus niet alleen in Amerika. Ze zijn er ook in Nederland. Zelfs bij de overheid.

Ook het gemeentebestuur van de woonplaats van registeraccountant Leo Verhoef, Wijk bij Duurstede, verzwijgt al jarenlang grote bedragen voor zijn burgers. In de afgelopen zes jaar per saldo ruim ¤ 10 miljoen.

Vandaag heeft registeraccountant Leo Verhoef van deze boekhoudfraude aangifte gedaan bij de politie in zijn woonplaats.

De minister van Justitie liet Leo Verhoef onlangs liet weten dat het openbaar maken van frauduleuze verslaggeving, ook door een gemeentebestuur, een ernstige zaak is, waarvoor zelfs de huidige strafmaat naar zijn mening te laag is. De minister stelde ook dat de (rijks)overheid toezicht moet houden op de naleving van de wettelijke regels terzake en initiatieven zal ontplooien om het vertrouwen in de financiële verslaggeving te bevorderen.

Onlangs heeft PvdA-kamerlid Koenders vragen gesteld aan de ministers van Financiën, van Economische Zaken en van Justitie over de aanpak van boekhoudfraudes. De ministers antwoordden in bovenstaande zin.

Toelichting:

Meer en meer begint het ongelofelijke verhaal door te dringen dat in de jaarrekeningen van veel gemeenten en provincies op grote schaal opbrengsten en kosten worden verzwegen. Het betreft in het algemeen vooral opbrengsten. Dat betekent bijvoorbeeld dat achter de noodzaak van de vele verhogingen van de Onroerendezaakbelastingen grote vraagtekens geplaatst kunnen worden.

Volgens een onderzoek van Vrij Nederland, gepubliceerd 2 maart 2002, verzwegen in 2000 bijvoorbeeld de 30 grootste gemeenten tezamen ruim f 3,8 miljard voor hun inwoners. Volgens hetzelfde onderzoek, maar niet gepubliceerd, verzwegen de 12 provincies gezamenlijk ruim f 1 miljard.

Desondanks staan bij deze misleidende jaarrekeningen goedkeurende accountantsverklaringen. Het NIVRA (Nederlands Instituut van Registeraccountants) geeft in zijn persbericht van 16 juli 2002 toe dat inderdaad in de rekeningen van veel gemeenten en provincies veel baten en lasten niet terug te vinden zijn in het saldo van de staat van baten en lasten en geeft daarmee toe dat de goedkeurende accountantsverklaring bij al deze jaarrekeningen ten onrechte is gegeven.

Onlangs moesten vijf accountants van verschillende grote accountantskantoren al voor de Raad van Tucht voor Accountants verschijnen vanwege ten onrechte door hen gegeven goedkeurende verklaringen bij de jaarrekeningen van verschillende provincies en gemeenten. Binnenkort moeten ook acht andere accountants vanwege hetzelfde feit voor de Raad van Tucht verschijnen.

Registeraccountant drs. Leo W. Verhoef RA te Wijk bij Duurstede houdt zich al jaren met de kwestie bezig dat de jaarrekeningen van veel gemeenten en provincies en de accountantsverklaringen daarbij ronduit misleidend zijn. De recente boekhoudschandalen in Amerika maken duidelijk hoe dit soort boekhoudfraudes mogelijk zijn. De belangstelling voor dit soort fraudes, die altijd voor onmogelijk zijn gehouden, neemt toe. Meer en meer begint de laatste tijd duidelijk te worden dat Leo Verhoef gelijk heeft en terecht deze misstand aan de orde stelt. In De Telegraaf van 6 juli 2002 zegt emeritus-hoogleraar Accountantscontrole J.H. Blokdijk RA hierover: "Iedereen is verbijsterd over de recente boekhoudschandalen in Amerika, maar hier gebeurt in principe hetzelfde."

Van 1989 - 1994 was Leo Verhoef als accountant werkzaam bij VB Accountants, later opgegaan in Deloitte & Touche. Daar heeft hij zich steeds hevig verzet tegen de praktijk dat bij dit soort misleidende en onwettige jaarrekeningen goedkeurende accountantsverklaringen worden gegeven. Als klokkenluider werd hij ronduit vijandig behandeld en in 1994 op grove wijze ontslagen. Sindsdien probeert hij de aandacht te vestigen op de hier besproken misstand. Het bestuur van het NIVRA weigert al die tijd met hem hierover te praten. De minister van Binnenlandse Zaken weigert eveneens op zijn brieven over deze misstand in te gaan.



Ingezonden persbericht