D66

Geen onderzoek naar veiligheidsdienst

Veiligheid en rechtshandhaving

Boris Dittrich

21-12-2002 - Er komt géén onderzoek naar het functioneren van de AIVD, de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Een meerderheid van PvdA, CDA, VVD en ChristenUnie blokkeerde het parlementair onderzoek waar D66 om had gevraagd.

D66-kamerlid Boris Dittrich pleitte voor zo'n onderzoek naar aanleiding van het Rapport van Van den Haak over de beveiliging van Pim Fortuyn. Dittrich: "Uit het rapport Van den Haak komt toch een goed onderbouwd beeld naar boven, dat de dienst niet altijd optimaal functioneert. Zeker na 11 september en de klaarblijkelijke aanwezigheid van terroristen ook in ons land, is het essentieel dat wij er op kunnen vertrouwen dat onze veiligheidsdienst goed haar werk doet."

Dittrich erkent dat het werk van de AIVD naar haar aard lastig te evalueren is. "Maar dat pleit juist vóór een parlementair onderzoek. In het verleden is al bewezen dat een parlementair onderzoek goed kan worden uitgevoerd ook wanneer het betrekking heeft op vertrouwelijk informatie. Denk bijvoorbeeld aan de IRT-enquete of het vervolg daarop door de commissie Kalsbeek. Een
parlementair onderzoek kan de onzekerheid over het functioneren van de dienst wegnemen, of leiden tot concrete verbeteringen. Het is onbegrijpelijk dat de politiek de huidige onzekerheid zo laat voortbestaan."

Buiten de politiek krijgt D66 steun voor haar voorstel om te komen tot een parlementair onderzoek. Bob de Graaff, die het boek Villa Maarheeze schreef over de voormalige inlichtingendienst buitenland, zegt vandaag in de Volkskrant: "Er is nog nooit een kritische beschouwing geweest over de inlichtingendienst. Door de geschiedschrijving is er enige democratische controle achteraf, maar over het heden wordt alles geheim gehouden." Ook stelt De Graaff in de Volkskrant dat een parlementair onderzoek een debat op gang kan brengen over de maatschappelijke doelstellingen van de dienst en de keuzes die de dienst maakt.