Gemeente Almere

Almere neemt deel aan Zuiderzeelijn

De gemeente Almere stelt 50 miljoen euro ter beschikking voor de totstandkoming van de Zuiderzeelijn, de snelle Openbaar vervoer-verbinding van Schiphol via Almere naar Groningen. Daartoe zal een samenwerkingsovereenkomst ondertekend worden. De gemeente heeft eerder dit jaar bedongen dat deze samenwerking ontbonden kan worden met terugname van het ingelegde geld in het geval met het Rijk geen goed Integraal ontwikkelingsplan voor de schaalsprong afgesproken kan worden. Dit besloot de gemeenteraad op 19 december.

In het Integraal ontwikkelingsplan worden afspraken met het Rijk en andere overheden gemaakt over de noodzakelijke structurele verbetering van de bereikbaarheid van de stad per weg en spoor richting Amsterdam en Utrecht en omgekeerd. Deze afspraken zullen in een nog af te sluiten bestuursakkoord opgenomen worden.

Almere acht het van het grootste belang dat ook voor de relatief korte termijn tot 2010 verbeteringen op deze trajecten gerealiseerd worden. Op de langere termijn zal Almere, naast de Hollandse Brug en de Stichtse brug, een derde ontsluiting nodig hebben via het IJmeertraject naar Amsterdam.