VVD



Nieuws

21 dec 2002 - VVD wil verbod buitenlandse financiering en vindt uitzetting imams gewenst

VVD Tweede-Kamerfractie reageert geschokt op uitspraken imams in het tv-programma NOVA. De preken staan haaks op de Nederlandse waarden en normen en zijn bovendien in strijd met de wet.

De VVD Tweede-Kamerfractie heeft geschokt gereageerd op de uitzending van NOVA van zaterdagavond (21-12-'02) waarin een aantal preken van imams zijn getoond die volledig haaks staan op de Nederlandse waarden en normen en bovendien in strijd zijn met de wet. Het is des te schokkender dat na soortgelijke onthullingen eerder dit jaar er in bepaalde moskeeën blijkbaar niets is veranderd. Er moet nu dan ook eindelijk tegen worden opgetreden. Het in dialoog aanspreken van de imams op hun verantwoordelijkheidsgevoel zoals voormalig Minister Van Boxtel deed en ook de burgemeesters in de grote steden hebben geprobeerd, heeft blijkbaar gefaald en is niet langer voldoende.

De uitspraken gedaan door de imam in de Al Tawheed moskee in Amsterdam dat het "het recht is van de man om de vrouw te verbieden zijn huis te verlaten" en dat "ongehoorzame vrouwen" die deze regel overtreden "straf verdienen" zijn even verwerpelijk en barbaars als de Fawaz-preek die stelt dat "seculieren, socialisten of democraten" "de bondgenoten van de Satan" zijn.

VVD Tweede-Kamerlid Geert Wilders meent dat "de grenzen van het aanvaardbare hiermee opnieuw ver zijn overschreden". Hij stelt "dat er voor dergelijke imams die zich schuldig maken aan zo'n barbaarse uitspraken echt geen plaats is in de Nederlandse samenleving". "Eigenlijk zouden deze imams als ze Nederlandse nationaliteit niet hebben op het eerste de beste vliegtuig naar Saudi-Arabië moeten worden gezet," aldus Wilders. "Hebben ze de Nederlandse nationaliteit wel dan moet ze het houden van dergelijke wanstaltige preken onmogelijk worden gemaakt. De vrijheid van godsdienst geldt volgens de Grondwet immers "behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet". Het verbieden van vrouwen het huis te verlaten en het hierbij dreigen met straf is flagrant in strijd met de Nederlandse wet."

Enkele dagen geleden heeft de regering Kamervragen van Wilders beantwoord over dezelfde Al Tawheed-moskee in Amsterdam. Uit de antwoorden van de regering bleek bij de Al Tawheed-Stichting dezelfde persoon zowel imam, voorzitter van het moskeebestuur en schoolbestuurder is. Ook erkende de regering dat deze stichting en moskee geld uit Saoedi-Arabië ontvangen. De regering meldde dat de Al Tawheed moskee "een verzamelplaats is voor bezoekende orthodox-radicalen die weinig op hebben met de westerse samenleving en de daarin geldende waarden en normen". Ook werd erkend dat Saoedische financiering van islamitische instellingen schadelijk kan zijn. Toen Wilders in het plenaire debat over het AIVD-rapport inzake de jihad in Nederland herhaaldelijk vroeg wat de regering hieraan wilde doen kreeg hij geen antwoord.

Op 18 december j.l. nam de Kamer de motie Wilders c.s. aan die de regering verzocht te onderzoeken of er een verbod kan komen op internationale geldstromen uit militant-fundamentalistische hoek, zoals bijvoorbeeld bij de Saoedische financiering van de Al Tawheed moskee in Amsterdam het geval is. De vandaag uitgezonden barbaarse uitspraken van de betreffende imams tonen aan dat er voor getreuzel geen tijd meer is. De VVD roept de regering dan ook op terstond uitvoering te geven aan deze enige dagen geleden aangenomen kameruitspraak. Het is zonneklaar dat het verbieden van geldstromen zal leiden tot het sluiten van ultraorthodoxe moskeeën danwel het vinden van een meer liberaal-islamitische geldschieter met een ander moskeebestuur en imam. "We moeten niet alleen het symptoom bestrijden maar ook de wortel van het kwaad en dat is de militant-fundamentalistische buitenlandse financiering van moskeeën in ons land," aldus Wilders. Ook vindt hij dat de gemeentebesturen in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag en elders in het land "niet langer hun kop in het zand mogen steken maar moeten opstaan, optreden en zeer alert blijven." 21 december 2002