NED. VER. HOOFDPIJNPATIENTEN

Hoofdpijn en werk werkt niet

HOOFDZAKEN, het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten jaargang 21 nummer 5/2002, is zojuist verschenen. Voor informatie over Hoofdzaken: Postbus 65, 6660 AB Elst, tel: 0481-352658, fax: 0481-352264. e-mail: hoofdpijnpatienten@planet.nl.

In Hoofdzaken nr 5 o.a.:

Hoofdpijn en werk werkt niet
Volgens Anne-Marie Sohier, psycholoog, kan veel ellende zowel voor werknemer als voor werkgever bespaard blijven als er in het werk rekening gehouden wordt met factoren die hoofdpijn uitlokken. Vaak moet de hoofdpijnpatiënt zelf hard en duidelijk aan de bel trekken om iets aan hoofdpijn en de werksituatie te doen. Collega's en leidinggevenden hebben soms maar weinig begrip voor hoofdpijn. Mevrouw Sohier geeft tips een aanbevelingen om het probleem hoofdpijn van, door of op het werk te verkleinen. 'Een gebroken been kun je ten slotte zien.'

Van onderzoek naar praktijk
De leden van de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging komen eens per jaar bij elkaar voor een zgn. wetenschappelijke vergadering. Een groot aantal gerenommeerde hoofdpijndeskundigen laat zich wetenschappelijk 'bijpraten' door andere gerenommeerde hoofdpijndeskundigen. Dit jaar o.a.:

- Neuroloog R. Burstein van Harvard Medical School in Boston toonde aan dat, voorafgaand aan migraine, de huid aan één kant van het hoofd (gebied van wang, neus en oog) een zekere gevoeligheid vertoont voor bepaalde sensaties, met name warmte en kou.

- Prof. Dr. M. D. Ferrari legde een verband tussen de door hem uitgevoerde meta-analyse van de triptanen en de praktijk.
- Mevrouw M. Padberg, arts-assistente neurologie, deed verslag van de resultaten van het effect van (de giftige stof!) botuline toxine op spierspanningshoofdpijn.

- Mevrouw Drs. E. van der Heijden verklaart het gunstige effect van antistollingsmiddelen doordat bij veel migrainepatiënten het zgn. foramen ovale, de opening tussen linker en rechter hartboezem die na de geboorte dichtgaat, slechts gedeeltelijk sluit.

Hoe meer schakels...
Dr. J. van der Zwan, neuroloog, vindt aangezichtspijn nog steeds een moeilijk probleem, zo moeilijk dat enkele neurologen bezig zijn met het opzetten van een kennisnetwerk, een verzameling van veel uiteenlopende gegevens, waaronder ook adressen van deskundigen op het gebied van aangezichtspijn.

Kou als therapie
De heer Jules Jagroep ontdekte als clusterpatiënt een heel nieuwe therapie. 'Volgens mij kan clusterpijn slechts bestreden worden als je rechtstreeks op de pijnplek een straal koud water richt. Immers, vloeibare zuurstof voelt erg koud aan. Eigen ervaring heeft me op dat idee gebracht. Ik houd mijn hoofd onder de koude kraan zolang ik het kon verdragen.'

Feestelijke tintje
Tijdens de algemene ledenvergadering van de (bloeiende) Werkgroep Clusterhoofdpijn deed Jorine van Vliet verslag van het wetenschappelijk onderzoek naar clusterhoofdpijn. In 2003 hoopt zij op het onderwerp 'Clusterhoofdpijn bij vrouwen' te promoveren. Van Vliet: 'Tot nu toe lijkt het erop dat er geen genetische invloed is.' Met andere woorden: cluster is niet familiaal. Wegens zijn verdienste voor de werkgroep wordt neuroloog Laus Mulder van het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam geëerd met de benoeming tot Clustermedicus 2002.

Onder protest naar de WAO
De weg naar de WAO is soms geplaveid met protesten. Dat bewijst het verhaal van mevrouw H.R., 45 jaar, getrouwd en 3 kinderen. Sinds 1990 is zij parttime werkzaam als bejaardenverzorgende. Het werk geeft haar veel voldoening, ondanks de zwaarte. De struikeltocht naar de WAO mat haar geestelijk af. Haar verhaal.

Tussen tafellaken en servet
Een rubriek met een verzameling weetjes over hoofdpijn en migraine, tussen servet en tafellaken in. Te klein voor een groot artikel, te groot om in de prullenmand te deponeren. Dit keer o.a.:
- Overleven na een schedeloperatie

- De pijnen en pillen van president Kennedy
- Amerikaanse anti-kwakzalversbond

- Nederlandse anti-kwakzalversbond

- Hoofdpijn van seks

- Koelkussentje tegen migraine

- Migraine staat in de top-20 van invaliderende ziektes
Weersverwachting: migraine
Er is wetenschappelijk nog weinig aandacht aan besteed, maar veel migrainepatiënten reageren op weersveranderingen met een migraine-aanval. De een krijgt hoofdpijn van bloedheet zomerweer, een ander gaat voor een maand naar het zonnige en winderige Curaçao en is al die tijd verlost van zijn kwaal. Richard van Amstel ging achter het weer als trigger aan.

Hoofdzaken las voor u:

- Rapport Geneesmiddelen bij aangezichtspijn
- Special Health Report van de Harvard Medical School in Boston, VS, over Preventing and Treating Headaches, geschreven door Peggy Burlet, Nancy Ferrari, Christine Junge en Christopher Saunders, onder supervisie van E.L.H. Spierings, Associated Clinical Professor of Neurology aan de Harvard Medical School

- Greet Scheffer : De alternatieve wegwijzer
- Reader's Digest : Gids voor Vitaminen, Mineralen en Kruiden
- Stichting September : Zorgboek Hoofdpijn

Lezers vragen
In deze veelgelezen rubriek geven specialisten antwoord op vragen van lezers. Bijvoorbeeld:

- Is het blazen op een klarinet een uitlokkende factor?
- Kan een glutenvrij dieet helpen ter voorkoming van migraine-aanvallen?

- Is topiramate (merknaam Topamax) een hoopvol medicijn voor hoofdpijnpatiënten?

- Kan iemand na 25 jaar werkzaam te zijn bij een bedrijf zomaar ontslag krijgen wegens migraine?

- Kun je tegelijk lijden aan (CDH) chronisch dagelijkse hoofdpijn en migraine?

- Kunnen maagzuurremmers migraine verminderen?
- Zijn klachten van de ogen te wijten aan Imigran gebruik?
Einde persbericht

22 dec 02 12:37