Korps: Friesland, plaats: Fryslân 22-12-2002
Politieberichten van 21/12 13.00 uur t/m 22/12 13.00 uur

Leeuwarden: inbraak woning
Zaterdagavond is tussen 19.00 en 23.55 ingebroken in een woning aan het Rietveldplein. Men kwam binnen door de voordeur te forceren. Uit de woning werd geluidsapparatuur weggenomen. De 31-jarige bewoner deed aangifte.

Gaastmeer: schoorsteenbrand
Zondagochtend omstreeks 09.30 uur moest de brandweer uitrukken naar een woning aan de Yntemapolder. De schoorsteen stond vlak achter de openhaard in brand. Door de mantel weg te breken kon de brand snel met een hogedrukspuit geblust worden.

Gorredijk: inbraak woning
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een woning aan de Nijewei. Men kwam binnen via en raam in de garage. De gehele woning werd doorzocht. Gestolen zijn sieraden, geld en bankpassen. De 52- en 50-jarige bewoners deden aangifte.

Hindeloopen: mishandeling
Afgelopen nacht omstreeks 00.50 uur vond een mishandeling en een vernieling plaats op de Weidestraat. Na afloop van een feest liepen de gasten naar hun autos. Dat ging gepaard met veel lawaai. Een buurtbewoner, een 65-jarige man, stoorde zich hieraan en liep naar de feestvierders toe. Daar zou hij één van hen, een 46-jarige vrouw uit Leeuwarden, een klap gegeven hebben. De vrouw deed hiervan aangifte. De vriend van de vrouw, een 37-jarige man uit Workum, is hierop verhaal gaan halen en is naar de woning van die man gelopen. Daarbij sneuvelde een ruitje van de voordeur. De bewoner, de eerder genoemde 65-jarige man, werd mogelijk geraakt door het glas en kreeg vervolgens ook nog last van zijn hart. Hij is met een ambulance voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De verdere toedracht is nog niet geheel duidelijk. Vandaag, zondag, zal een nader onderzoek worden ingesteld.

Leeuwarden: inbraak sportkantine
Zaterdagavond tussen 19.30 en 23.30 uur is ingebroken in de kantine van een sportcomplex aan de Middelzeelaan. Men kwam binnen door het vernielen van een ruit van de toegangsdeur. De buit was slechts snoep. Door de politie werd met behulp van een speurhond de omgeving afgezocht. Dit leverde helaas niets op. Namens de sportvereniging deed een 69-jarige man uit Leeuwarden aangifte. Het was de derde keer binnen een week dat hier werd ingebroken.

Leeuwarden: mishandeling van portiers
Zondagochtend omstreeks 02.00 uur werden bij de politie ongeregeldheden gemeld nabij een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier. Ter plaatse bleek het aanvankelijk rustig. Kort daarna vielen twee mannen onder het oog van de politie twee portiers van de horecazaak aan. De twee aanvallers, een 19- en een 21-jarige man uit Leeuwarden sloegen en schopten de portiers. Beide verdachten werden ter plaatse aangehouden en ingesloten. De portiers, 22 en 31 jaar, beiden uit Leeuwarden, deden aangifte.

Leeuwarden: diefstal fiets
Zondagochtend omstreeks 02.30 uur konden twee fietsendieven op heterdaad worden aangehouden op de Heerestraat. Een getuige had kort daarvoor gezien dat een man het slot van een mountainbike doorknipte en er samen met een andere man mee wegliep. Hij waarschuwde de politie die snel ter plaatse was. Hierop zijn die twee verdachten, 31 en 19 jaar oud, beiden uit Leeuwarden, aangehouden en ingesloten. De eigenaar van de fiets is nog niet bekend. Het gaat om een meerkleurige mountainbike, 21- versnellingen en een oranje zadel. De politie hoopt dat de eigenaar zich nog meldt voor een aangifte, zodat de zaak met succes voor de rechter gebracht kan worden.

Drachten: aanhoudingen na vechtpartij
Afgelopen nacht omstreeks 00.30 uur zijn op de Zuidkade drie mannen aangehouden omdat ze weigerden te vertrekken na het veroorzaken van problemen bij horecagelegenheden. Een groep stappers was uit een café verwijderd omdat ze zich niet aan de huisregels hield. Door het bedrijf werden de overige horecagelegenheden hiervan in kennis gesteld, waardoor ze ook door andere cafés en bars werden geweigerd. Bij een horecabedrijf op de Zuidkade leidde de toegangsweigering tot onenigheid met de portiers. Dit ontaardde in een vechtpartij tussen de portiers en de groep. De politie trachtte de groep bij de ingang van het bedrijf te verwijderen. Drie mannen verzetten zich daarbij zo hevig, dat zij werden aangehouden. Het gaat om een 31-jarige man uit Harkema, een 39-jarige man uit Drachten en een 21-jarige man uit Buitenpost. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten. Bij de actie werd pepperspray gebruikt en werd een politiehond dreigend ingezet.

Leeuwarden: bedreiging met vuurwapen
Zaterdagavond omstreeks 22.30 uur werd op de Oldegalileen een 63-jarige vrouw uit Leeuwarden bedreigd met een handvuurwapen door twee mannen op de fiets. Ze hadden de vrouw daarvoor gevraagd om geld te wisselen. De vrouw kon dit niet en liep door. Daarna werd ze bedreigd met het wapen. Hierop is de vrouw de dichtstbijzijnde woning ingelopen en heeft de politie gebeld. Aan de hand van het signalement konden de twee verdachten kort daarop op het Zaailand worden aangehouden. Na confrontatie met de aangeefster bleken dit niet de daders te zijn en zijn beiden weer in vrijheid gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Pingjum: vernieling met zelfgemaakt vuurwerk
Zaterdagavond omstreeks 19.20 uur is op de Pibemalaan een ijzeren brievenbus totaal vernield met zelfgemaakt vuurwerk. Op aanwijzing van getuigen kon een 14-jarige Pingjumer in zijn woning worden aangehouden. Hij bleek het vuurwerk zelf thuis te maken met behulp van koperen buisjes.

Leeuwarden: diefstal bouwmaterialen
Vanuit de berging van een bedrijf aan de Langdeelstraat zijn zaterdagavond tussen 17.00 en 19.00 vloer- en wandtegels en TL-armaturen gestolen. Men kreeg toegang tot de berging door het kapot knippen van het traliewerk. Naast de diefstal werden ook bouwmaterialen zoals gipsplaten, isolatiemateriaal en houtwerk vernield. Namens het bedrijf deed een 48-jarige vrouw uit Leeuwarden aangifte.

Hallum: brand in woning
Zaterdagmiddag omstreeks 17.15 uur moest de brandweer uitrukken naar een woning aan It Appelhof. Ter plaatse was in een slaapkamer brand ontstaan. De brandweer had het vuur snel geblust. De brand is vermoedelijk ontstaan door een broek die over een halogeenlamp hing. De schade bleef beperkt tot brandschade aan de lamp, de broek en de vloerbedekking en rook. De brand werd ontdekt door de 42-jarige bewoner, die op dat moment met zijn dochter thuis was. Hij waarschuwde zelf de brandweer.

Dokkum: keukenbrandje
Zaterdagmiddag omstreeks 16.45 uur moest de brandweer van Dokkum uitrukken naar het AZC aan de Parklaan. Twee bewoners, een 27-jarige en een 32-jarige man, hadden een vreemd geluid in de keuken gehoord en zagen bij controle dat de afzuigkap in brand stond. De brandweer bluste het brandje. Mogelijk is de vlam in een pan geslagen en heeft de kap daardoor vlam gevat. De brand bleef beperkt tot de keuken. De schade was behoorlijk.

Sneek: winkeldief op strooptocht?
Zaterdagmiddag omstreeks 16.00 uur vond bij een winkel aan de Oosterdijk een winkeldiefstal plaats. Een alerte medewerker zag dat een jongeman de winkel verliet zonder een tube tandpasta af te rekenen. Twee getuigen gingen achter de verdachte aan en wisten hem op het Normandiaplein aan te houden. Nog voor de politie ter plaatse was, lukte het de verdachte opnieuw te ontsnappen. Kort daarna kon hij met behulp van de getuigen op de Troelstrakade door de politie aangehouden worden. Aan het bureau bleek hij meerdere goederen, onder andere kleding en bestek, van diverse Sneker winkels bij zich te hebben, waar de prijslabels nog aanzaten. Mogelijk zijn ook deze van diefstal afkomstig. Hier wordt nog een nader onderzoek naar ingesteld. De verdachte was een 17-jarige jongeman, woonachtig in Sneek.

Drachten: winkeldief op strooptocht
Zaterdagmiddag omstreeks 14.30 uur vond bij een winkel aan het Raadhuisplein een winkeldiefstal van kleding plaats. Hiervan werd later door een 36-jarige vrouw uit Wijnjewoude aangifte gedaan. Aan de hand van het signalement werd kort daarop op het Raadhuisplein een 15-jarige jongeman uit Marum aangehouden. Hij bleek een tas vol gestolen goederen bij zich te hebben. Aan de hand van de labels konden alle goederen bij winkels in Drachten worden thuisgebracht. Alle goederen, textiel, kleding, bestek en etenswaren bleken gestolen te zijn. Na verhoor en bekentenis is de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Rijden onder invloed
Achtereenvolgens tijdstip en plaats, verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod en eventuele bijzonderheden:
Zondag 05.05 uur, Noordkade Drachten, 21-jarige man uit Opende, 245 ug/l, 1uur
Zondag 05.45, Goudenregenstraat Leeuwarden, 20-jarige man uit Leeuwarden, 475 ug/l, 4uur
Zondag 05.10 uur, Berglaan Drachten, 34-jarige vrouw uit Drachten, 910 ug/l, rijbewijs ingevorderd
Zondag 03.50 uur, Druifstreek Leeuwarden, 21-jarige man uit Beetgum, 260 ug/l, 1 uur
Zondag 03.30 uur, Lycklamaweg Wolvega, 51-jarige bestuurder van bestelauto uit Appelscha, 575 ug/l, 6 uur, rijbewijs ingevorderd Zondag 03.05 uur, Geeuwstraat Leeuwarden, 37-jarige man uit Leeuwarden, 410 ug/l, 4 uur
Zondag 02.30 uur, Stationsweg Grou, 30-jarige man uit Wergea, 750 ug/l, 9 uur, rijbewijs ingevorderd
Zondag 03.00 uur, Vissersburen Lemmere, 25-jarige man uit Ledmmer, 300 ug/l, 2 uur
Zondag 01.55 uur, Stadhoudersweg Sint Annaparochie, 18-jarige bestuurder van bromfiets uit Minnertsga, 560 ug/l, 6 uur Zondag 01.10 uur, Archipelweg Leeuwarden, 29-jarige man uit Leeuwarden, 860 ug/l, 10 uur, verdachte reed zonder rijbewijs en was tegen een vluchtheuvel en stoeprand gereden, ook daarvoor wordt proces-verbaal opgemaakt
Zondag 01.50 uur, Rijksstraatweg Hurdegaryp, 28-jarige man uit Noardburgum, 220 ug/l, 1 uur
Zaterdag 23.30 uur, West Buitenpost, 35-jarige man uit Leeuwarden, 335 ug/l, 2 uur
Zaterdag 23.25 uur, Hoofdstraat West Noordwolde, 44-jarige man uit Wolvega, 755 ug/l, 9 uur, rijbewijs ingevorderd, bestuurder kreeg teven bekeuring voor verlopen APK
Zaterdag 22.45 uur, Trekweg Buitenpost, 34-jarige man uit Augsbuurt, 285 ug/l, 1 uur
Tegen alle bestuurders wordt naast rijverboden en invorderingen tevens proces-verbaal opgemaakt terzake het rijden onder invloed. Bureau Communicatie: 058 880 8272