Nieuwsbericht

zondag 22 december 2002, 17.50 uur

REGIONAAL

Grootscheepse alcoholcontrole
Noord-Holland Noord, vrijdag 20 december 2002.
Op 14 locaties in Noord-Holland Noord heeft de politie vanaf 19.00 uur tot de volgende ochtend 05.00 uur het verkeer gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. In totaal zijn 1803 blaastesten afgenomen, 39 aanhoudingen verricht, 34 processen-verbaal uitgeschreven en zijn er 8 rijbewijzen ingevorderd. De hoogst gemeten uitslag was 805 ug/l (tot 220 ug/l is toegestaan). Het rijden onder invloed is een misdrijf. De actie maakte onderdeel uit van een Europese alcoholcontrole.

NOORD-KENNEMERLAND

Vrouw beroofd van portemonnee
Heiloo, vrijdag 20 december 2002.
Omstreeks 15.50 uur is een 42-jarige vrouw uit Heiloo op de Heerenweg beroofd van haar portemonnee. De dader griste fietsend de zwarte portemonnee uit handen van de vrouw. Zij riep nog "grijp hem" en menig omstander reageerde daarop, doch de man kon ontsnappen. Hij fietste richting Heilooerbos via de Noordergeeststraat. De man is tussen 30 en 40 jaar oud, ongeveer 1.80 meter lang, heeft een bleek gelaat en blond dun vlassig haar en is achterop het hoofd een beetje kalend. Hij droeg een heel lichtblauw jack, van gladde stof en iets gewatteerd.

Diefstal woning
Bergen, vrijdag 20 december 2002.
In een woning aan de Reigerslaan is ingebroken. De dader heeft zich een toegang tot de woning verschaft door een keukenraam te forceren. Daarna is het huis volledig overhoop gehaald. Vooralsnog missen autopapieren, een DVD-speler, een radiografisch bestuurbare boot en een GSM.

Aanrijding bromfietser met fietser
Alkmaar, vrijdag 20 december 2002.
Op de Westerweg heeft omstreeks 18.50 uur een aanrijding plaatsgevonden tussen een 16-jarige bromfietser uit Heiloo en een 72-jarige fietser uit Alkmaar. De bromfietser wilde de voor hem rijdende en naar links voor gesorteerd staande fietser aan de rechterkant passeren om rechtdoor te rijden. De bromfietser remde echter, gleed door en kwam ten val, raakte daarbij de fietser die vervolgens ook onderuit ging. De fietser moest naar het ziekenhuis waar een wenkbrauw is gehecht en verschillende kneuzingen werden geconstateerd, alsmede een hersenschudding.

Pepperspray tegen agressieve fietser
Noord-Scharwoude, vrijdag 20 december 2002.
Op de Zandakker is rond 22.15 uur een 20-jarige fietser uit Zuid-Scharwoude aangehouden. Hij was kort daarvoor staande gehouden voor het rijden zonder fietsverlichting. De man werkte niet mee, maar nam een vechthouding aan en begon te schelden. Toen hij daarvoor werd aangehouden verzette de man zich zo hevig dat het nodig was pepperspray in te zetten. De man reageerde hier niet op als verwacht, maar sloeg een van de agenten in het gezicht. De tweede maal sprayen had wel het gewenste effect. De man werd meegenomen naar het bureau en krijgt een proces-verbaal.

Drankrijders aangehouden na aanrijding
Heerhugowaard, vrijdag 20 december 2002.
Rond 23.30 uur is op de Oosttangent een 31-jarige man uit Heerhugowaard aangehouden. Hij had daarvoor met zijn auto tegen een lichtmast aangereden. Hij verklaarde uitgeweken te zijn voor een overstekend dier. Bij het testen op zijn alcoholgebruik blies de man 620 ug/l. Zijn rijbewijs wordt ingevorderd en een dagvaarding kan hij tegemoet zien.
Alkmaar, zaterdag 21 december 2002.
Op de A9 voor het verkeersplein Kooimeer is rond 00.05 uur een botsing ontstaan tussen twee auto's. Een 21-jarige autobestuurder uit Heemstede kon niet tijdig remmen voor de voor hem rijdende 25-jarige automobilist uit Rotterdam die voor het verkeerslicht stopte. Daardoor ontstond een botsing waarbij beide auto's schade opliepen. De man uit Rotterdam bleek flink gedronken te hebben, werd aangehouden en blies op het bureau 665 ug/l. Zijn rijbewijs wordt ingevorderd en hij zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Man beroofd onder bedreiging van een mes
Alkmaar, vrijdag 20 december 2002.
Op de Kanaalkade is rond 23.40 uur een 20-jarige man uit Amsterdam beroofd door twee mannen onder bedreiging van een mes. Ze wilden zijn spullen hebben, waarop het slachtoffer deze afgaf. Het gaat om een zwarte portemonnee met inhoud, een mobiele telefoon, en verschillende waardepapieren. De mannen zijn tussen 20 en 25 jaar oud, hebben een Noord-Afrikaans uiterlijk en zwart haar. Een van hen droeg een witte trainingsjas, de ander een blauwe spijkerbroek en een kort zwart leren jack.

Man bedreigd en gestoken met mes
Alkmaar, zaterdag 21 december 2002.
Omstreeks 00.50 uur is een 20-jarige man uit Alkmaar bedreigd op de Voornestraat. Hij werd aangesproken door twee jonge mannen die hem naar de tijd vroegen. Toen het slachtoffer daarop zijn telefoon pakte om de tijd af te lezen wilden de jongens zijn telefoon hebben. Bij weigering werd hij gestoken met een mes. In een reflex heeft hij de dader kunnen wegduwen maar werden wel zijn jas en t-shirt doorboord. Op zijn lichaam was een put te zien waar het mes hem had geraakt. De andere dader schopte hem onderuit en haalde ook een mes tevoorschijn die op zijn keel werd gezet. Doordat er drie mensen voorbij kwamen lieten de messentrekkers hun wapen zakken en kon het slachtoffer weg komen. De daders zijn rond de 16 jaar, zijn 1.75 tot 1.80 meter groot, waarbij één van de daders lang zwart haar draagt tot boven de schouders en een beige jas aan heeft.

Diefstal auto
Heerhugowaard, zaterdag 21 december 2002.
In de nacht van vrijdag op zaterdag is een blauwe Ford Escort gestolen met het kenteken PY-57-HF. De auto stond geparkeerd aan het Hobbemaplantsoen.

Aanhouding voor drugsbezit
Alkmaar, zondag 22 december 2002.
Op de Marktstraat is rond 01.45 uur een 19-jarige jongen uit Alkmaar aangehouden. De verdachte was in het bezit van verdovende middelen, bestaande uit XTC-pillen en cocaïne. Het geld wat hij bij zich had alsmede de verdovende middelen zijn in beslag genomen. De jongen is ingesloten.

Aanrijding met drank in het spel
Heerhugowaard, zondag 22 december 2002.
Een 25-jarige autobestuurder uit Hippolytushoef is rond 01.50 uur aangehouden na een aanrijding tegen een boom op de Esdoornlaan/Taxuslaan. Hij bleek gedronken te hebben, hem is een bloedproef afgenomen. Hij is evenals een 32-jarige inzittende uit Hippolytushoef met hoofdwonden opgenomen in het MCA Ziekenhuis. Zijn rijbewijs wordt ingevorderd. De auto liep schade op aan de voorzijde.

NOORDKOP

Twee mannen aangehouden met illegaal vuurwerk
Den Helder, zaterdag 21 december 2002.
Een 18-jarige man uit Den Helder, die op woensdag 18 december was aangehouden door de Spoorwegpolitie wegens brandstichting in een trein op 13 mei jl., blijkt in het bezit te zijn van zwaar illegaal vuurwerk uit Duitsland. Samen met zijn 15-jarige broer heeft hij circa 20 kilo vuurwerk. Het vuurwerk, bestaande uit nitraatbommen, lawinepijlen en Chinese rollen, is omstreeks 16.00 uur aangetroffen in de ouderlijke woning. Het vuurwerk is in beslag genomen en zal worden vernietigd. Verdergaand onderzoek heeft nog drie verdachten opgeleverd. Drie mannen in de leeftijd van 20 tot 25 jaar, eveneens uit Den Helder afkomstig en bevriend met de 18-jarige, zijn aangehouden omdat ze vandaag een partij van 80 kilo illegaal vuurwerk uit België hadden gehaald. Ook dit levensgevaarlijk vuurwerk is in beslag genomen en zal worden vernietigd. Alle vijf verdachten zullen voor de rechter worden gedagvaard.

Snelheidsrijders aangehouden
Den Helder, vrijdag 20 december 2001.
Gedurende een grootscheepse alcoholcontrole op de vrijdagavond van 19.00 tot de volgende ochtend 05.00 uur in de Noordkop, zijn op de Rijksweg N9 zes automobilisten aangehouden wegens het overschrijden van de maximale geldende snelheid van 80 km/u. Eén bestuurder bleek geen rijbewijs te hebben en van de volgende mensen is het rijbewijs ingevorderd: een 20-jarige man uit Den Helder, hij reed 139 km/u, en een 23-jarige man uit Amsterdam die 146 km/u reed. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 166 km/u en staat op naam van een 27-jarige man uit Den Helder.

Diefstal uit woning
Callantsoog, vrijdag 20 december 2002.
In een woning aan de Langevliet is tussen 17.50 en 22.50 uur ingebroken. De dader is via de achterkant van de woning binnen gekomen door een raam te forceren. Een zwarte telefoon van het merk Nokia is weggenomen alsmede een aantal nog onbekende spullen.

Drankrijder aangehouden na aanrijding
Schagen, zaterdag 21 december 2002.
Naar aanleiding van een melding van een aanrijding op de Zijperweg is rond 00.45 een 21-jarige man uit Den Helder aangehouden. Hij bleek met zijn auto tegen een betonnen paal en een verkeersbord aangereden te zijn en had vervolgens zijn auto verstopt op de Halerweg in de berm achter de struiken en bomen. Daarna had de man de plaats van de aanrijding verlaten. Getuigen echter konden de man aanwijzen als bestuurder van de auto. De man bleek bij het afnemen van een alcoholtest 385 ug/l te blazen (tot 220 ug/l is toegestaan). Ook werden een aluminium honkbalknuppel en een alarmpistool in de wagen aangetroffen. Deze zaken zijn in beslag genomen. De man krijgt een proces-verbaal.

Autodieven aangehouden
Den Helder, zaterdag 21 december 2002.
Omstreeks 23.25 uur zijn een 36-jarige man en een 38-jarige vrouw, beiden afkomstig uit Amsterdam, aangehouden voor autodiefstal van een grijs-paarse Opel Kadett. De auto was in de nacht van vrijdag op zaterdag uit de Zuiderzeestraat gestolen. Beide verdachten liepen tegen de lamp toen medeweggebruikers melding maakten bij de politie van vreemd en slingerend rijgedrag van de auto op de Rijksweg richting Den Helder. Omdat de auto als gestolen gesignaleerd stond, werd direct actie ondernomen. De auto, die levensgevaarlijk en met te hoge snelheid reed, is na een achtervolging door de binnenstad van Den Helder, tot stoppen gekomen tegen een hek, bij de opstelling naar de Texelse boot. De vrouwelijke verdachte en bestuurster van de auto bleek niet goed bij kennis te zijn, zij is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De mannelijke verdachte was onder invloed van verdovende middelen, hij gaf een valse naam op. Beiden zijn in verzekering gesteld. De auto moest met een takelwagen worden weggesleept.

Winkeldief aangehouden
Den Helder, zaterdag 21 december 2002.
Een 21-jarige en tijdelijk in Andijk verblijvende man is aangehouden nadat hij twee truien had gestolen uit een sportzaak aan de Beatrixstraat. De man had de aandacht getrokken van een medewerkster uit de winkel omdat hij zich verdacht gedroeg. Toen de man de winkel wilde verlaten wilde de medewerkster de tas van de man controleren. Daarop rende de man weg uit de winkel. Een omstander heeft de man echter tegen gehouden, zodat hij even later kon worden overgedragen aan de politie. Hij zal binnenkort voor de rechter moeten komen.

Vrouw op straat beroofd
Den Helder, zaterdag 21 december 2002.
Omstreeks 17.20 uur is een 66-jarige vrouw uit Den Helder beroofd op de Kievitstraat. Zij had zojuist boodschappen gedaan en bracht haar winkelwagentje terug in de stelling. Toen zij haar portemonnee in handen had om het muntje er terug in te doen werd de portemonnee uit haar hand gegrist door een onbekende man, ongeveer 1.60 meter groot, met een donker gekleurde huidskleur en een donkere jas. Hij rende weg in de richting van de Vogelbuurt.

Aanhouding na mishandeling
Schagen, zondag 22 december 2002.
Twee 17-jarige jongens uit Den Helder en Schagen zijn aangehouden op de Markt omstreeks 01.35 uur. De jongen uit Schagen kreeg onenigheid met het 21-jarige slachtoffer uit Schagen en duwde hem daarbij. Zijn vriend uit Den Helder bemoeide zich ermee en sloeg het slachtoffer op zijn gezicht. Hij heeft een blauw oog opgelopen en mist een stukje van een tand.

Agenten beledigd
Schagen, zondag 22 december 2002.
Een 22-jarige man uit Gouda is omstreeks 01.20 uur op de Loet aangehouden, nadat hij enkele agenten beledigde. De man krijgt een proces-verbaal. Ook op de Noord werd rond 02.30 uur een 22-jarige man uit Schagen aangehouden wegens belediging. Hij kreeg een bekeuring. Dat geldt ook voor een 21-jarige inwoner van Schagen. Hij werd rond 02.50 uur aangehouden op de Markt wegens belediging van agenten, nadat zijn broer was aangehouden inzake mishandeling. Hij was het daar niet mee eens.

Drankrijders aangehouden
Den Helder, zondag 22 december 2002.
Omstreeks 04.00 uur is op de Marsdiepstraat een 32-jarige man uit Den Helder aangehouden. Hij reed onder invloed van alcohol en blies 280 ug/l (maximaal toegestaan is 220 ug/l). Hij krijgt een proces-verbaal. Tien minuten later werd een 25-jarige autobestuurder uit Den Helder aangehouden. Hij blies 670 ug/l . Zijn rijbewijs wordt ingevorderd. De man zal worden gedagvaard.

Inbraak woning
Schagen, zaterdag 21 december 2002.
Uit een woning aan de Gerrit Anneveldtstraat is een Nintendo spelcomputer gestolen. Dit is gebeurd tussen 23.00 en 23.15 uur toen de bewoner van het pand zijn huis had verlaten. Vermoedelijk heeft de dief de voordeur kunnen openen door te hengelen.

WESTFRIESLAND

Drankrijdster aangehouden na aanrijding
Hauwert, vrijdag 20 december 2002.
Een 35-jarige vrouw uit Nibbixwoud is aangehouden rond 20.10 uur op de Hauwert. Zij had met haar auto te hard gereden, botste tegen een boompje aan, maakte een draai en kwam tot stilstand in de naastgelegen sloot. Daarbij werd een hek, een talud en een damwand vernield. De vrouw bleek een slok teveel op te hebben. ze blies 365 ug/l (tot 220 ug/l is toegestaan). Ze krijgt een proces-verbaal. De voorkant van de auto is door de botsing ingedeukt.

Gezellig avondje uit ontaardt in mishandeling
Hoorn, zaterdag 21 december 2002.
Na een gezellig personeelsfeest is een 21-jarige man uit Hoorn mishandeld door twee collega's. Na het feest en tijdens de terugrit, waarbij de drie mannen met elkaar samen reden, was er wat onenigheid ontstaan tussen hem en de twee collega's. Vervolgens hebben beide mannen het slachtoffer zodanig toegetakeld dat hij twee voortanden is verloren, een gezwollen en gekneusd gezicht heeft, gekneusde ribben en een lichte hersenschudding. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Drankrijdster aangehouden
Wervershoof, zaterdag 21 december 2002.
Een 48-jarige automobiliste uit Bergen op Zoom is op de Jochems aangehouden rond 23.40 uur. Zij was in kennelijke staat van dronkenschap en weigerde op juiste wijze mee te werken aan de blaastest. Haar rijbewijs is ingevorderd en zij zal worden gedagvaard.

Aanhouding na dreiging met vuurwapen
Hoorn, zondag 22 december 2002.
Op de Dubbele Buurt is rond 02.10 uur een 17-jarige jongen uit Hoorn aangehouden. De jongen kreeg geen toegang tot een horecagelegenheid. Hij had sinds vorige week een ontzegging voor onbepaalde tijd opgelegd gekregen, maar wilde er toch in. Toen hij zijn zin niet kreeg richtte hij met een vuurwapen dreigend op de camera boven de toegangsdeur. De gealarmeerde politie kon hem even later voor de deur aanhouden. Het vuurwapen had hij niet meer bij zich, dat werd even later door agenten in de buurt aangetroffen. De jongen is ingesloten.

Drankrijders aangehouden
Spanbroek, zondag 22 december 2002.
Bij een routinecontrole is op de Roerdomp rond 03.00 uur een 28-jarige automobiliste uit Spanbroek aangehouden. Zij heeft gereden onder invloed van alcohol. Bij de ademanalyse blies zij 860 ug/l. Haar rijbewijs wordt ingevorderd en ze zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.
Wognum, zondag 22 december 2002.
Naar aanleiding van zijn rijgedrag met de auto is een 26-jarige man uit Enkhuizen aangehouden op de A.C. de Graafweg rond 04.00 uur. Hij bleek 365 ug/l te blazen. De man krijgt een proces-verbaal.