Ingezonden persbericht


- PERSBERICHT -

AVRO herhaalt documentaire: 'Marco Borsato oog in oog met kindsoldaat'

Op veler verzoek herhaalt de AVRO 23 december de documentaire 'Marco Borsato: oog in oog met een kindsoldaat'. De documentaire is eerder uitgezonden op woensdagavond 6 november; echter door een stroomstoring in Amsterdam e.o. hebben veel kijkers maar een klein gedeelte kunnen zien. In de dagen daarna hebben velen de AVRO verzocht de documentaire in zijn geheel nogmaals uit te zenden, met als resultaat de uitzending op woensdag 23 december van 12.27 tot 13.16 op Ned. 1.

Eerder dit jaar reisde Marco Borsato in zijn functie van ambassadeur van War Child naar Sierra Leone voor een persoonlijke ontmoeting met vier ex-kind-soldaten. De kinderen praten openhartig over hetgeen zij tijdens de oorlog hebben meegemaakt, hun terugkeer naar de 'gewone' samenleving alsmede hun verwachting voor de toekomst. Psychiater psychotraumagroep van het AMC, Pim Scholte, geeft daarbij uitleg over traumatische ervaringen en de problematiek van kindsoldaten. Met deze documentaire vragen de AVRO en War Child aandacht voor de positie van kinderen in oorlogsgebieden.

Het bezoek aan Sierra Leone, waar in maart 1991 een burgeroorlog uitbrak waarbij vele kinderen als soldaten werden ingezet, heeft grote indruk op Borsato gemaakt: "Ik had twee eerdere reizen naar oorlogsgebieden gemaakt en wist al dat het moeilijk was, maar deze reis heeft zoveel emoties bij me losgemaakt. Ik zat tegenover kinderen die hadden meegevochten in een oorlog. En slachtoffers hebben gemaakt. Zelf zijn ze slachtoffer en dader tegelijk, want ze hebben het niet uit vrije wil gedaan. Dat maakt het ontzettend moeilijk te bevatten wat ze hebben doorstaan. Het heeft een tijd geduurd voor ik alles op een rijtje kon zetten. Het contrast met het leven hier is zo groot."

In de documentaire 'Marco Borsato: Oog in Oog met een kindsoldaat' is goed te zien met welke problemen de ex-kindsoldaten in Sierra Leone na de oorlog kampen. Zoals de 14-jarige Marie die werd ontvoerd en in de burgeroorlog als commandant aanvallen uitvoerde op diverse dorpen. Ook Andrew (13 jaar) en Michael (12 jaar) vertellen over hun gruwelijke ervaringen en hoe ze wisten te ontsnappen aan 'het doden of gedood worden'. Hun leraar vertelt over hun gedragsproblemen op school en in het dorp waar ze na hun vlucht uit de bush 'aan kwamen lopen'.

De documentaire 'Marco Borsato: Oog in Oog met een kindsoldaat' wordt maandag 23 december van 12.27 tot 13.16 uur uitgezonden door de AVRO via Nederland 1.



Ingezonden persbericht