Gemeente Gilze en Rijen

Openbare raadsvergadering

Datum: maandag 23 december 2002
Aanvang: 20.00 uur
Plaats: raadzaal gemeentehuis te Rijen

Als u gebruik wilt maken van het spreekrecht (uitsluitend over agendapunten) dan dient u dat uiterlijk maandag 23 december. vóór 14.00 uur, onder vermelding van het onderwerp, mede te delen aan de griffier, mr. J. Timmermans (tel.: 290227).
Voorafgaand aan de raadsvergadering vindt vanaf 19.00 uur het (eveneens openbare) vragenuurtje voor de raadsleden plaats.

AGENDA


1. Opening.



2. Vaststellen agenda.



3. Spreekrecht.


4. Notulen van de vergadering d.d. 29 oktober 2002.

5. Notulen van de vergadering d.d. 25/26 november 2002.

6. Notulen van het vragenuurtje d.d. 25 november 2002.

7. Ingekomen stukken.


8. Voorstel inzake opstellen Structuurvisie plus. (voorstel / besluit)
Toelichting
Voorgesteld wordt een krediet ad ¤ 108.830,-- inclusief BTW beschikbaar te stellen voor het opstellen van de Structuurvisie plus.


9. Voorstel inzake vaststellen milieuprogramma 2003. (voorstel / besluit)
Toelichting
Voorgesteld wordt in te stemmen met het milieuprogramma 2003.


10. Voorstel inzake beleidsplan 2003 afdeling Sociale Zaken. (voorstel / besluit)
Toelichting
Op grond van artikel 118 Abw is de gemeente verplicht jaarlijks een beleidsplan en een beleidsverslag vast te stellen inzake de uitvoering van de Algemene bijstandswet. U treft hierbij het beleidsplan 2003 aan. In afwijking van voorgaande jaren is het beleidsverslag 2002 niet aan dit plan verbonden. In verband met nieuwe eisen ten aanzien van de verantwoording zal het beleidsverslag voortaan jaarlijks in het voorjaar aan uw raad worden voorgelegd.


11. Voorstel inzake gemeenschappelijke regeling samenwerking afdelingen sociale zaken gemeenten Gilze en Rijen, Oisterwijk en Goirle. (voorstel / besluit)
Toelichting
In november 2001 is besloten om de samenwerking tussen de afdelingen sociale zaken van de gemeenten Oisterwijk, Goirle en Gilze en Rijen verder uit te bouwen met de realisatie van een gemeenschappelijke systeemtechnische backoffice per 1 januari 2003. Thans wordt de gemeenschappelijke regeling voorgelegd met het verzoek toestemming te verlenen tot het treffen van deze regeling en wordt verzocht een krediet te voteren voor de aanschaf van het geautomatiseerd systeem (GWS4all).


12. Voorstel inzake onderwijshuisvestingsprogramma 2003. (voorstel / besluit)
Toelichting
In de 'Wet op het primair onderwijs' (WPO) is aan de raad de zorg voor huisvesting voor de basisscholen opgedragen. De gemeenteraad dient daarom voor 2003 een onderwijshuisvestings-programma en het onderwijshuisvestingsbudget vast te stellen. Voorts is vaststelling noodzakelijk van het overzicht van die voorzieningen die zijn aangevraagd of nodig zijn, die niet in het programma zijn opgenomen.


13. Voorstel inzake vaststellen belastingverordeningen 2003. (voorstel / besluiten: brandweerrechten en tarieventabel brandweerrechten / hondenbelasting / legesverordening en tarieventabel / marktgeldenverordening / onroerendezaakbelastingen / parkeerbelasting /rioolrecht / toeristenbelasting / reinigingsheffingen ) Toelichting
Als gevolg van wettelijke veranderingen moeten de belastingverordeningen voor het jaar 2003 zoals gebruikelijk worden aangepast. In deze nieuwe verordeningen zijn de gewijzigde tarieven opgenomen zoals door uw raad vastgesteld in de begrotingsvergadering van 29 oktober 2002. Om de heffing van de diverse belastingen vanaf 1 januari 2003 mogelijk te maken dienen deze vóór die datum te worden vastgesteld en te worden gepubliceerd.


14. Voorstel inzake aanschaf WOZ-applicatie. (voorstel / besluit) Toelichting
Voor de uitvoering van de Wet Waardering onroerende zaken is tot op heden het bepalen van de waarde woningen en niet-woningen volledig uitbesteed aan een taxatiebureau. Om kosten te besparen bestaat het voornemen een groot deel van de taxaties in eigen beheer te nemen. Dat kan alleen met toepassing van nieuw ontwikkelde software zoals een pakket 'modelmatig waarde bepalen'.
Om voor het volgende Woz-tijdvak 2005 t/m 2008 (peildatum 1 januari 2003) tijdig gereed te kunnen komen moet nu reeds met de voorbereiding worden gestart. Wij stellen u voor te kiezen voor het pakket MWB4All van Centric en een krediet ad ¤ 45.000,-- inclusief BTW beschikbaar te stellen.


15. Voorstel inzake vaststellen Bouwverordening. (voorstel / besluit) Toelichting
De vaststelling van de Bouwverordening 2003 is noodzakelijk in verband met de wijziging van de Woningwet en het Bouwbesluit per 1 januari 2003.


16. Voorstel inzake vervanging vuilniswagen. (voorstel / besluit) Toelichting
Voorgesteld wordt een krediet ad ¤ 192.000,-- inclusief BTW beschikbaar te stellen voor de vervanging van een vuilniswagen.


17. Voorstel inzake aanschaf meetapparatuur landmeetkundige dienst. (voorstel / besluit)
Toelichting
Voorgesteld wordt een krediet ad ¤ 48.510,-- inclusief BTW beschikbaar te stellen voor de aanschaf van meetapparatuur voor de landmeetkundige dienst.


18. Voorstel inzake inrichten CAD-werkplek. (voorstel / besluit) Toelichting
Voorgesteld wordt een krediet ad ¤ 11.414,-- inclusief BTW beschikbaar te stellen voor de inrichting van een CAD-werkplek.


19. Voorstel inzake overgangsregeling integrale jeugdgezondheidszorg. (voorstel / besluit)
Toelichting
Als gevolg van het overhevelen van de AWBZ-middelen (door middel van de Tijdelijke regeling specifieke uitkering jeugdgezondheidszorg) naar de gemeente ten behoeve van de preventieve jeugdgezondheidszorg, met ingang van 1 januari 2003 en het toevoegen van de middelen uit de Tijdelijke regeling vroegsignalering, wordt voorgesteld een overgangsregeling inzake de integrale jeugdgezondheidszorg vast te stellen.


20. Voorstel inzake wijziging samenstelling raadscommissies. (voorstel / besluit)
Toelichting
De CDA-fractie heeft verzocht in twee raadscommissies andere (vaste) leden te benoemen.
Voorgesteld wordt om tot benoeming over te gaan.


21. Voorstel tot het vaststellen van diverse begrotingswijzigingen. (voorstel / besluit)


22. Sluiting.

De stukken behorend bij elk agendapunt liggen, voorzover mogelijk, ter inzage voor de leden op de leeskamer van de raad vanaf 18 december 2002